1515

Stockholmsbörsen: Pilarna pekar nedåt

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på nedgång när handeln i Europa inleds på onsdagen efter en försvagning på USA-börserna under tisdagskvällen. Sandvik och SSAB kommer vara i fokus efter att bolagen uppdaterat sina marknads- och resultatutsikter.

En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 ned med 0,6 procent, CAC 40 Index backade 0,6 procent och DAX Index-terminen sjönk 0,5 procent.

Börserna i New
York backade på tisdagen, för andra dagen i rad, efter att optimismen kring en snabb ekonomisk återhämtning fortsatt att dämpas. En oväntat stor ökning av bostadsbyggandet i USA överskuggades av lågt PPI och svag industriproduktionsstatistik.

Dow Jones backade
1,3 procent efter att ha tappat 2,1 procent på måndagen. Det var också betydligt lägre jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring oförändrat. S&P 500 stängde 1,3 procent ned och hade därmed det största tvådagarsfallet sedan 30 mars. Nasdaq Composite sjönk 1,1 procent.

På de asiatiska
börserna har det varit mer blandad utveckling under natten men med övervägande nedgångar sedan även dessa marknader präglats av skepsis över styrkan i den ekonomiska återhämtningen. Nikkei 225 vände upp efter en svag inledning och steg 0,9 procent medan Hang Seng Index tappade 1,3 procent.

För svensk del
har Sandvik meddelat att det spår ett underliggande resultat om -1 miljard kronor för det andra kvartalet och ett rörelseresultat i intervallet -2,2 till - 2,5 miljarder kronor. Sandviks orderingångstakt har under april-maj gradvis försvagats till en nivå som i volym ligger 40-50 procent lägre än motsvarande period 2008.

SSAB har meddelat
att produktionen och leveranserna är på en fortsatt låg nivå och kapacitetsutnyttjandet ligger klart under 50 procent och åtgärder har vidtagits för att anpassa produktionen till de låga leveranserna. Samtidigt har prispressen fortsatt. Detta sammantaget leder till att SSAB bedöms redovisa en rörelseförlust på drygt 1 miljard kronor för första halvåret.

Det lettiska parlamentet
godkände på tisdagskvällen budgetnedskärningar på cirka 500 miljoner lat, eller runt 10 procent av budgeten. Biträdande IMF-chefen John Lipsky välkomnade i ett uttalande det lettiska finanspaketet, som han beskrev som "viktiga och modiga åtgärder". I likhet med EU-organen kommer IMF nu att utvärdera de lettiska åtgärderna noga.

Onsdagens agenda bjuder
på brittisk arbetslöshetsstatistik för maj, klockan 10.30, och samtidigt publiceras protokollet från Bank of Englands penningpolitiska möte den 3-4 juni. Klockan 11.00 presenterar Eurostat statistik över handelsbalans och produktion i byggsektorn i april.

I eftermiddag, klockan
14.30, publiceras USA-KPI för maj, som enligt Bloomberg News enkät väntas ha stigit med 0,3 procent jämfört med i april och sjunkit 0,9 procent jämfört med maj 2008. Kärninflationstakten väntas samtidigt ha sjunkit till 1,8 procent i maj, från 1,9 procent i april.

Samtidigt publiceras bytesbalansstatistik
för det första kvartalet, som väntas visa ett underskott på 85,0 miljarder dollar, i så fall ner från -132,8 miljarder dollar under fjärde kvartalet.

Klockan 15.00 talar
Fed-chefen Ben Bernanke, men givet att ämnet handlar finansiell kunskap väntas inga direkt vägledande besked om den penningpolitiska inriktningen på kort sikt. På onsdagen ska också president Barack Obama presentera sin plan för att reformera regleringen av finansmarknaden, en plan som ska ge Federal Reserve huvudansvaret för att undvika framtida finanskriser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?