1515

USA-börser: Stark avslutning gav plus

De amerikanska börserna avslutade veckan på plus efter en stark avslutning på dagen och noteras nu åter på plus för året. Uppgångar från en rad sektorer överskuggade svag utveckling för råvaru- och teknikbolag.

Dow Jones Industrial Average-index slutade 0,3 procent högre, på 8.799,3. S&P 500-index steg med 0,1 procent, till 946,2, medan Nasdaq Composite noterades 0,2 procent lägre, på 1.858,8.

Omsättningen på New
York Stock Exchange uppgick till magra 850 miljarder aktier medan cirka 2,1 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.

I främsta fokus
hamnade de indextunga råvarubolagen. Exxon, Alcoa och Freeport-McMoran handlades samtliga tre ned efter att både olje- och metallpriserna sjunkit.

På nedsidan noterades
även teknikbolagen. Apple backade drygt 2 procent, medan Cisco och IBM noterades ned runt 2 procent.

Bank- och finanssektorn
repade sig efter initiala nedgångar, sedan Bank of America justerat ned sina prognoser för vinsterna under det andra kvartalet för flera av de amerikanska storbankerna.

Ett undantag var
dock Blackrock som handlades ned 3,3 procent efter att meddelat att Barclays investeringsenhet, Barclays Global Investors, köps för 13,5 miljarder dollar.

Varuhuskedjan Saks steg
nästan 20 procent i spåren av att Deutsche Bank höjt sin rekommendation på bolaget till sälj från tidigare behåll.

Merck, som tidigare
under dagen handlats upp över 3 procent, slutade på minus 0,4 procent. Under kvällen meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, att man funnit ett samband mellan bolagets medicin Singulair och självmord.

På obligationsmarknaden noterades
de korta räntorna samtliga lägre. Tioåringen sjönk knappt 7 punkter, till 3,79 procent.

På makrofronten kom
klockan 16 det preliminära Michigan-indexet för juni, som steg till 69,0, vilket var strax under analytikernas förväntningar. Siffrorna fick ingen större effekt på börsutvecklingen.

En timme före
öppningen kom dessutom statistik som visade att de amerikanska importpriserna steg med 1,3 procent i maj, jämfört med månaden före, steg något mer än analytikerna räknat med. Jämfört med samma månad året före sjönk priserna med 17,6 procent.

Ericssons aktie slutade
71 öre högre än på Stockholmbörsens stängning.


Innehåll från Fortum markets ABAnnons

Enkelt verktyg för energieffektivisering

Att visualisera sin energiförbrukning kan ge stora effekter för kostnadsbesparingar och reducerad klimatpåverkan. Med Fortum Online kan företagskunder på ett enkelt sätt se vilken energi som kostar pengar i onödan. 

I en värld som står inför stora utmaningar blir det allt mer tydligt att det är genom pedagogisk visualisering och konkreta insikter som många små åtgärder kan leda till stora positiva förändringar. 

För företag och fastighetsägare är energiförbrukningen en stor kostnad – och ett betydande klimatavtryck – som man historiskt har haft svårt att analysera och därmed påverka. Ur den insikten föddes verktyget Fortum Online i Norge redan 2004 i samråd med kunder och energiexperter. Sedan dess har tjänsten förfinats och finns nu även som tillval för Fortums kunder på den svenska marknaden. 

Patrik Hamberg är ansvarig för verktyget på Fortum i Sverige.

– Det är ett väldigt smidigt sätt att få koll på sin energiförbrukning. En skola kan till exempel se att fastigheten drar en massa energi i onödan på helger och lov på grund av belysning och värme. Tidigare var det svårt att upptäcka den typen av kostsamma avvikelser i sin elräkning. 

Patrik Hamberg menar att många kunder har kunnat minska sin energiförbrukning med 5-10 procent utan några nya investeringar – enbart med hjälp av visualisering och en ökad kontroll. 

– Det kan vara butiker och shoppingcenter som plötsligt inser att belysningen slås på alldeles för tidigt, vilket resulterar i att man betalar onödigt mycket för tider på dygnet då ingen är på plats. En fastighetsägare undrade över sin höga förbrukning tills de insåg att man även betalade elräkningen för en snabbmatsrestaurang i gatuplan. Förut var du hänvisad till att följa upp sifforna på års- eller kvartalsbasis, men nu kan du se timförbrukningen under veckans alla dagar. 

Sänkt energiförbrukning i datacentret

Six Nines driver ett specialiserat datacenter med fokus på ”accelerated computing” och molntjänster för utveckling av maskininlärning och artificiell intelligens. Deras servrar står för 90 procent av energiförbrukningen, säger CIO George Plepis. 

– Vi hade en fast prissättning tidigare, men fick hjälp av Fortum att implementera Fortum Online och ett rörligt pris. Nu har vi använt verktyget i ett år. 

Han menar att det har lett till stora förbättringar. 

– Portalen gör det möjligt att i realtid följa förbrukningen och jämföra med våra prognoser. Tidigare fanns det inget sätt att mäta energiförbrukning på ett smidigt sätt. Nu kan vi ha en strategi för hur vi handlar el vid rätt tidpunkt, vilket har lett till att vi kunnat minska vår elräkning med 30-50 procent.

Gratis för Fortums kunder

Som Fortum-kund är det enkelt att komma igång och aktivera analysverktyget. Större fastighetsägare kan dessutom få olika rapporter för varje fastighet, samt klustra statistiken på kvarter, städer och regioner. Basversionen av Fortum Online ingår kostnadsfritt för alla befintliga kunder, medan det går att betala för plusversionen med fler analysverktyg och två timmars energirådgivning med en expert. 

– Många företag analyserar sin energiförbrukning först när det är dags för hållbarhetsrapportering, men vi ser tydligt att nästan alla har möjlighet att med små medel spara både energi, pengar och klimatpåverkan. Systemet larmar direkt vid avvikelser, och den ökade kunskapen gör att det blir betydligt enklare att budgetera sina energikostnader, avslutar Patrik Hamberg. 

Vill ni veta mer om verktyget Fortum Online kan ni läsa mer på Fortums hemsida eller kontakta dem på 020-818 818.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum markets AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?