1515

Börsen: Uppgången håller i sig

Stockholmsbörsen noterades för en större uppgång vid lunchtid på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna på spekulation om att det värsta av den globala recessionen är över.

"Att ledande indikatorer överraskar positivt samt ökad tilltro till att vi fått en konjunkturbotten är tillräckligt för att driva upp marknaden från de låga värderingar som var tidigare. Nu har värderingarna dock kommit upp en hel del och börsuppgången kan säkert fortsätta så länge ledande indikatorer fortsätter överraska på uppsidan, men sedan blir det mer ansträngt", säger Thomas Jellvik, aktiestrateg på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.30 var
OMXS30 2,0 procent högre till noteringen 791,9. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor.

Konjunkturkänsliga aktier som
Atlas Copco A steg 4,6 procent till 79:50 kronor, Sandvik avancerade 4,1 procent till 64:25 kronor och SKF B ökade 3,4 procent till 91:75 kronor. Optimismen kring den globala ekonomin förstärktes sedan Kinas officiella inköpschefsindex blev 53,1 i maj, visserligen ned från 53,5 i april men det var ändå tredje månaden i rad som indexet noterades över tillväxtgränsen 50.

Förmiddagen har också
dominerats av inköpschefsindex från en rad europeiska länder, och generellt har det noterats större uppgångar än väntat, men indexen befinner sig fortfarande på fel sida om 50-strecket som utgör skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning.

Swedbank A vände
upp med 4,0 procent till 46:70 kronor efter att innan dagens öppning backat sju handelsdagar i rad på förnyad Baltikumoro. Banken emitterade på fredagen en femårig eurodenominerad säkerställd obligation på 1,25 miljarder euro vilket var Swedbanks första publika emission av en icke inhemsk obligation utan statlig garanti sedan september 2008.

PA Resources steg
5,5 procent till 32:70 kronor och Lundin Petroleum var 2,2 procent högre till 68:50 kronor. Råoljeterminen med leverans i juli har handlats över 68 dollar per fat per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Det var den högsta nivån på sju månader för WTI-oljan efter att ha stigit så mycket som 30 procent under maj.

SSAB A var
4,7 procent upp till 105 kronor efter stark utveckling för stålsektorn i Europahandeln. Thyssenkrupp, Tysklands största ståltillverkare och Salzgitter, den näst största, avancerade 7 respektive 6 procent i Frankfurt sedan Kinas inköpschefsindex fått metallpriser att stiga.

Bland andra nyheter
som berör stålsektorn finns att världens största järnmalmsexportör, brasilianska Vale, erbjudit sina asiatiska kunder prissänkningar på järnmalm på 27 procent. Det är 5-6 procentenheter mindre än de sänkningar som konkurrenten Rio Tinto överenskommit med japanska och sydkoreanska stålverk.

Kappahl fortsatte upp
med 4,6 procent till 39 kronor. Dagens Industri skrev i en analys måndagens upplaga att aktien är långsiktigt köpvärd. Enligt tidningen går dagens värdering endast att motivera om vinsten skulle halveras i år och tillväxten utebli. Under fredagen steg Kappahl med 4,5 procent efter att Goldman Sachs höjt riktkursen till 50 kronor.

Stora Enso R
klättrade 1,5 procent till 46:10 kronor. S&P Equity Research har höjt rekommendationen för aktien till köp från tidigare sälj. Bakom höjningen ligger att S&P Equity Research anser att värderingen är mer bekväm sedan aktien backat 15 procent från den senaste toppen och att efterfrågefallet i branschen väntas bromsas.

Bland övriga nyheter
finns att General Motors inlett ett konkursförfarande. Ett dotterbolag har lämnat in en ansökan om konkursskydd, enligt Chapter 11, till en domstol i New York. Därmed förbereds en konkursansökan för hela moderbolaget. Företaget beräknas enligt mediauppgifter senare återuppstå i ny skepnad med de amerikanska skattebetalarna som majoritetsägare och med skulderna nedskrivna med mer än 50 procent.

Marknaden avvaktar samtidigt
ISM-index från USA klockan 16.00 som väntas ha stigit till 42,0 i maj från 40,1 i april, vilket skulle innebära att ISM- index har stigit något varje månad sedan bottennoteringen på 32,9 i december.

"Sannolikt är den
lite bättre än väntat då detta är momentumindikatorer. Det är dock inte samma sak som att världen ser värst strålande ut, utan det handlar mest om att slå förväntansbilden", säger Thomas Jellvik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?