Stockholmsbörsen: Uppåt på lugn börs

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på torsdagen, som för svensk del endast är en halvdag, efter positiv utveckling i USA och Asien.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 710,8. Omsättningen uppgick till rätt blygsamma 2,1 miljarder kronor.

Börserna i
New York stängde högre på onsdagen och därmed ignorerades Alcoas resultat som var svagare än väntat, en rapport som initialt skapade en viss oro för den kommande rapportperioden. Dow Jones stängde 0,6 procent upp, vilket var högre än vid europeisk stängning då indexet var +0,3 procent.

De asiatiska börserna
hade övervägande större uppgångar under natten efter att japansk maskinorderstatistik för februari visat på en oväntad ökning samt uppgifter om ett kommande ytterligare stimulanspaket i Japan om cirka 3 procent av BNP. Nikkei 225 slutade 3,7 procent upp.

För svensk del
har det varit förhållandevis lugnt i nyhetsflödet och kursutvecklingen generellt följde i stort sett Europahandeln. I banksektorn steg Swedbank A 2,0 procent till 36,10 kronor, SEB A var 1,7 procent upp till 30,50 kronor och Nordea ökade 0,8 procent till 48,30 kronor.

Av nyheter i
finanssektorn i Europa finns att tyska staten beslutat att lägga ett kontantbud på den krisdrabbade fastighetsbanken Hypo Real Estate vilket fick aktien att stiga med 12 procent i Frankfurt.

Barclays ökade 6 procent i London efter mediauppgifter att banken ska slutföra försäljningen av iShare och Ing avancerade 10 procent i Amsterdam efter att i en uppdatering av bankens strategiskifte visat att verksamheten ska renodlas.

PA Resources steg
3,5 procent till 17,80 kronor och Lundin Petroleum ökade 2,6 procent till 48,20 kronor. På råvarumarknaden har oljan noterat uppgång på torsdagen, för andra dagen i rad, efter att onsdagens veckostatistik över oljelagren i USA visat på mindre uppgång än befarat.

SSAB A ökade
2,7 procent till 75,75 kronor och fick stöd av att Exane höjt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare underperform.

Autoliv var 0,6
procent upp till 180 kronor, Trelleborg B klättrade 1,3 procent till 48,70 kronor och Haldex avancerade 5,2 procent till 32,20 kronor. På onsdagskvällen meddelade General Motors och Chrysler att de fått ett slutgiltigt stöd från det amerikanska finansdepartementet för att garantera betalningar till leverantörer.

Ericsson B steg
1,0 procent till 74,10 kronor sedan Dagens Industri i torsdagens upplaga skrivit att antalet offentliggjorda order till Ericsson halverades under första kvartalet, men det uppvägs av att det innefattade ett antal större affärer.

RNB lyfte 6,0
procent till 4,39 kronor. Bolaget redovisade under morgonen sina försäljningssiffror i jämförbara butiker som ökade med 0,2 procent i mars. Det var bättre än klädhandelns försäljning i sin helhet som sjönk 1,8 procent i mars jämfört med samma månad året före enligt Svensk Handel Stils blixtindex över försäljningsutvecklingen som också kom under morgonen.

SAS handlades upp
2,3 procent till 4,46 kronor. S&P Equity Research har höjt rekommendationen för SAS till köp från tidigare behåll med riktkursen 5,60 kronor.

På nedsidan fanns
aktier som normalt ses som mer defensiva, Astra Zeneca backade 0,9 procent till 283 kronor, Telia Sonera var 0,5 procent lägre till 37,80 kronor och Swedish Match sjönk 2,0 procent till 120,50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?