Räntor & valutor: Uppåt för svenska räntor

Måndagen inleddes med tilltagande optimism om världsekonomin och ökad riskaptit som gav utslag i stigande börser, försvagad yen och dollar samt stigande marknadsräntor. Under dagens lopp tappade dock optimismen i kraft: börserna vände ned, yenen och dollarn återtog mark och ränteuppgångarna gröptes ur.

De svenska marknadsräntorna steg dock sammantaget 3-7 punkter och den svenska kronan stärktes något mot både dollarn och euron.

Den svenska tioåriga
statsobligationsräntan steg 7 punkter till 3,26 procent medan den tyska tioårsräntan steg 4 punkter till 3,21 procent.

"Det som ligger
bakom är ett generellt bättre sentiment för riskfyllda tillgångar, även om den svenska börsen har kommit tillbaka är inte temat från förra veckan borta", sa räntestrateg Fredrik Floric vid Nordea och tillade att påskhandeln är tunn på den svenska räntemarknaden.

Om det bättre
risksentimentet sa Fredrik Floric att det nog är väldigt få som tror att realekekonomin kommer att förbättras märkbart, men framför allt sentimentsdata indikerar att det fria fallet i ekonomin i alla fall är över nu.

"Det är positivt
för finansmarknaden som hela tiden prissätter vad som ligger längre fram", sa han.

Fredrik Floric sa
vidare att efter ECB:s oväntat lilla räntesänkning i förra veckan, som bidrog till ränteuppgången då, börjar marknaden nu rikta blickarna mot Riksbankens räntebesked den 21 april.

"Marknaden prissätter 50
punkter nu, vilket också är vårt huvudscenario, men riskerna runt beslutet är väldigt stora", sa Fredrik Floric och tillade att om räntan når botten i april kommer frågan om icke konventionella åtgärder att göra att osäkerheten är fortsatt mycket stor. Nordea räknar med att de svenska marknadsräntorna framöver kommer att handlas trendlöst med ganska stora rörelser.

Förutom mer positiva
sentimentsdata nämnde analytiker G20-mötet i förra veckan som en positiv kraft, liksom den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för mars, som kom in riktigt uselt i fredags, men ändå bättre än de nedskruvade förväntningarna. Dessutom kom en del positiva signaler från Fed-chefen Ben Bernanke i ett tal på fredagskvällen.

När det gäller
realekonomin kom dock ett negativt besked på måndagen, när detaljhandeln i euroområdet överraskade rejält på nedsidan i februari och sjönk med 0,6 procent på månaden, väntat minus 0,3, och backade 4,0 procent jämfört med februari 2008, väntat 2,5 procent.

PPI i euroområdet
för februari kom in något lägre än väntat. PPI sjönk med 0,5 procent på månaden och 1,8 procent i årstakt.

Sen eftermiddag meddelades
att Federal Reserve ingått swap-avtal med ECB, Bank of Japan, Bank of England och Swiss National Bank. Avtalen ger Federal Reserve tillgång till utländsk valuta om "behov skulle uppstå".

På den svenska
agendan stod SEB:s boprisindikator, som vände ned efter tre månaders uppgång och sjönk till minus 7 i april, från minus 2 i mars.

"Synen på bostadsmarknaden
balanserar mellan hopp (låga räntor) och förtvivlan (högre arbetslöshet). Hotet från högre arbetslöshet börjar nu väga tyngre för hushållen än de positiva effekterna av låga räntor", sa SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i en kommentar.

I en ny
konjunkturprognos spådde Almega att BNP faller med 3,5 procent i år för att växa med 1,1 procent 2010. Enligt Almega finns en risk för att prognosmakare nu underskattar de positiva effekter av de omfattande stimulansåtgärderna från regeringar och centralbanker.

De amerikanska marknadsräntorna
steg på fredagskvällen i främst längre löptider. Under måndagen gröptes ränteuppgången ur någon punkt med vikande börser. Jämfört med svensk stängning på fredagen steg den amerikanska tvåårsräntan 6 punkter till 0,95 procent medan tioårsräntan steg 11 punkter till 2,90 procent.

På valutamarknaden försvagades
yenen rejält i det mer riskvilliga klimatet och nådde som lägst 101,4 mot dollarn. När riskviljan sedan avtog återtog yenen mark och den japanska valutan hade vid svensk stängning tappat till 100,8 mot dollarn från 99,8 på fredagen.

Dollarn försvagades samtidigt
något till 1,345 mot euron från 1,342 på fredagen. Rörelserna var dock mer dramatiska än så, som svagast handlades dollarn på nivåer runt 1,358 euron.

Kronan stärktes initialt
i den ökade riskaptiten, men med mindre riskvilja i marknaderna gröptes kronförstärkningen sedan successivt ur under dagen. Vid stängning hade kronan stärkts 4 öre mot dollarn till 8,00 och 1 öre mot euron till 10,77, jämfört med noteringarna fredag eftermiddag. Mätt i TCW-index stärktes kronan till 141,76 från 142,13 på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?