USA-börser: Stigande kurser i New York

New York-börserna inledde torsdagen uppåt då starkare än väntad makrostatistik höjde sentimentet. Samtidigt inväntar marknaden kvällens besked från Obama-administrationen kring biltillverkaren Chryslers eventuella konkurs. Branschmässigt bidrog speciellt industri- och verkstadsbolagen till indexuppgångarna.
Dow Jones index
var klockan 16.10 upp med 1,4 procent till 8.298. På den bredare marknaden steg S&P 500 index med 1,6 procent till 887 medan Nasdaq Composite index ökade med 2,3 procent till 1.752.

Omsättningen på NYSE
uppgick till 248 miljoner aktier och på Nasdaq till 493 miljoner aktier.

Räntan på den
tioåriga obligationen var upp nio punkter till 3,10 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp fyra punkter till 4,05 procent.

Mycket fokus riktades
mot fordonssektorn där processen att omstrukturera branschjättarna går vidare.

Omstruktureringen av Chrysler,
USA:s tredje största biltillverkare, ska fortsätta trots att en handfull hedgefonder vägrat att gå med på amerikanska finansdepartementets erbjudande om att skriva ned Chryslers skulder uppgav en ämbetsman för Obama- administrationen på torsdagen.

Administrationens fordonsgrupp försökte
få alla Chryslers 46 säkrade långivare att gå med på en nedskrivning av skulderna, men på onsdagen bröt dessa samtal samman.

President Barack Obama
kommer senare idag, kl 18.00 svensk tid, att hålla en presskonferens och kan då komma att meddela att Chryslers ansöker om omorganisering hos konkursdomstolen enligt Chapter 11.

På annat håll
meddelade ranschkollegan General Motors obligationsinnehavare ett utbytesförslag där deras skulder omvandlas till aktiekapital. Enligt förslaget skulle det omstrukturerade GM ägas till 58 procent av obligationsinnehavarna, 41 procent av fackliga organisationer och till endast 1 procent av nuvarande aktieägare. GM-aktien är för dagen upp 3,9 procent på diskussionsturerna.

Sektormässigt agerade industri-
och verkstadsbolag draglok för indexens kursuppgångar. Bland Dow Jones-komponenterna stiger anläggningsmaskinstillverkaren Caterpillar med 6,3 procent, aluminiumproducenten Alcoa är upp 5,3 procent och konglomeratet GE avancerar 4,5 procent.

I finanssektorn stiger
Bank of America 4,3 procent efter att det efter onsdagens stängning blivit känt att bankens VD och nuvarande styrelseordförande Kenneth Lewis efter kritik avsatts som ordförande av de egna aktieägarna. Lewis förblir bankens VD medan Walter Massey valts till ny styrelseordförande.

Storbankskollegorna Citigroup och
JP Morgan Chase stiger med 2,9 respektive 0,5 procent.

Bland torsdagens delårsrapporter
så här långt har utfallet varit blandat.

Konsumentkonglomeratet Procter &
Gamble:s nettoresultat om 2,6 miljarder dollar (2,7) för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal var i linje med förväntan medan försäljningen om 18,4 miljarder dollar (20,0) var något under konsensus. Samtidigt spådde man oförändrad rörelsemarginal för 2009 jämfört med 2008.

International Paper blev
en rapportvinnare. Aktien rusade 14 procent efter att skogsbolaget leverat en kvartalsvinst för kvarvarande verksamheter och exklusive engångsposter på 0,08 dollar (0,41) per aktie för det första kvartalet vilket överraskade positivt då förväntningar låg på en förlust om 0,04 dollar.

Torsdagseftermiddagens makroskörd har
överlag överträffat förväntningarna vilket höjde sentimentet inför sessionen.

Antalet nya arbetssökande
i USA uppgick till 631.000 vecka 17, ned med 14.000 jämfört med en reviderad notering under veckan innan vid 645.000 och bättre än marknadens förhandsförväntningar vid 640.000.

Inköpschefsindex i Chicago
steg till 40,1 i april jämfört med 31,4 månaden innan. Det var långt över marknadens förväntningar om en nivå på 35,0.

Arbetskraftskostnaderna i USA,
Employment Cost Index, inkom också positivt då dessa ökade mindre än väntat under första kvartalet. Ökningen var 0,3 procent under det första kvartalet 2009 jämfört med det fjärde kvartalet 2008 vilket kan ställas mot marknadens prognos om en ökning med 0,5 procent på kvartalsbasis.

Privatkonsumtionen och privatinkomsterna
i USA var däremot ned mer än väntat. Nedgången för privatkonsumtionen var 0,2 procent under mars jämfört med föregående månad. Privata inkomster sjönk med 0,3 procent mot månaden innan. Marknadens förväntningar låg på en nedgång med 0,1 procent för konsumtionen och samtidigt som inkomsterna förväntades vara ned 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?