Stockholmsbörsen: Liten uppgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar på en lätt positiv öppning när handeln i Europa inleds på torsdagen efter uppgångar i USA och Asien. För svensk del kan marknaden påverkas av att Ericsson rapporterat.

En knapp halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 upp med 0,4 procent, CAC 40 Index ökade 0,6 procent och DAX Index- terminen steg 0,3 procent.

Börserna i New
York steg under onsdagens handelssession sedan investerarna spekulerat i att botten för ekonomin nåddes under första kvartalet och sedan Federal Reserve i samband med sitt räntebesked flaggat för att lånekostnaderna ska hållas låga. Dow Jones stängde 2,1 procent högre, vilket var kring samma nivå som vid europeisk stängning. S&P 500 ökade 2,2 procent och Nasdaq Composite avancerade 2,3 procent.

Federal Reserve bjöd
inte på några direkta nyheter i samband med onsdagens räntebesked, men det var inte heller att vänta efter de kraftfulla åtgärder som vidtogs i mars. Den penningpolitiska hållningen lämnades helt oförändrad, men räntekommittén gav dock en försiktig nick åt att inkommande data tyder på att takten i den ekonomiska nedgången förefaller att bromsa in något.

De asiatiska börserna
hade större uppgångar under natten efter positiv industristatistik från Japan och optimism över att USA- ekonomin, som är regionens viktigaste exportmarknad, börjar återhämta sig. Nikkei 225 stängde 3,9 procent upp.

För svensk del
har Ericsson redovisat ett rapporterat resultat före skatt på 2,6 miljarder kronor för det första kvartalet. Jämfört med analytikernas förväntningar finns en betydande avvikelse i omstruktureringskostnaderna. Justerat för det var resultatet i linje med förväntningarna.

Omsättningen landade på
49,6 miljarder kronor, här var 50,4 miljarder kronor väntat. Ericssons viktiga affärssegment Networks redovisade en lägre omsättning och marginaler än väntat.

Ericssons vd Carl-Henric
Svanberg skriver i rapporten att effekterna av den globala lågkonjunkturen på världsmarknaden på mobilnät än så länge är begränsade. För Ericssons del har året inletts med god tillväxt och bolaget uppger att det vuxit mer än marknaden. Vidare upprepade Ericsson målet för sitt kostnadsbesparingsprogram, som utökades i samband med bokslutsrapporten i januari.

"Vår uppfattning är
att det är lite svagare än väntat för den viktigaste biten Networks. Marginalerna håller inte riktigt uppe, vilket inte är så bra inför resten av året. Kassaflödet var lite under vad vi räknat med även med hänsyn tagen till att kvartalet säsongsmässigt är svagt", säger Håkan Wranne, analytiker på Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Swedish Match har
redovisat ett resultat före skatt på 737 miljoner kronor för det första kvartalet vilket var 1 procent bättre än väntat, enligt SME Direkt. Även nettoomsättningen var något bättre än väntat.

Tyska MAN, som
konkurrerar med Volvo och Scania, har redovisat ett rörelseresultat på 100 miljoner euro för det första kvartalet mot väntade 110 miljoner euro enligt SME Direkt. Försäljningen var över konsensus. MAN konstaterar i rapporten att utsikterna är svåra, men koncernen får stöd av sin finansiella situation samt orderläget inom divisionerna Diesel, Turbo och Renk.

Torsdagens agenda bjuder
på en rapport från Astrazeneca klockan 12.00. Enligt analytiker är det försäljningen av de största produkterna som drar till sig intresse, men för den långsiktiga värderingen är det nyheter kring forskningsportföljen som står i fokus.

På makrosidan finns
arbetslöshet i Tyskland i april klockan 9.55 och där väntar sig analytiker en arbetslöshetsnivå på 8,2 procent. Klockan 11.00 kommer snabbestimat för inflationen i euroområdet i april som väntas visa en ökning med 0,7 procent. Eurostat lämnar även besked om arbetslösheten i mars, vid samma tidpunkt som snabbestimat för inflation. Analytikerna väntar sig en arbetslöshet på 8,7 procent, enligt Bloomberg News enkät.

På eftermiddagen, då
den svenska börsen är stängd, kommer ett knippe USA-statistik. Klockan 14.30 meddelas arbetskraftskostnader för första kvartalet, veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, samt privatinkomster och privatkonsumtion i mars. Klockan 15.45 rapporteras Chicago inköpschefsindex för april.

I övrigt handlas
SHB och Boliden utan rätt till utdelning om 7 kronor respektive 1 krona.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Nu kan du även köpa din bil online

Att handla varor online har blivit en naturlig del av vår vardag, inte minst nu under pandemin. 

Men kan man köpa sin bil på nätet? 

Javisst! Så här enkelt är det.

Här kan du välja ut din drömbil!  

Det finns många fördelar för den som väljer att köpa sin nya bil online. Du kan till exempel själv välja tid och plats för ditt köp utan att behöva tänka på några öppettider, du kan i lugn och ro utrusta din egen drömbil och du kan göra det tillsammans med vem eller vilka du vill. 

Provkörning innan köp

För många är det viktigt att få provköra en modell innan köp. Det bokas enkelt hos någon av Mercedes-Benz agenter fysiskt eller online och efteråt kan man gå hem och smälta sina intryck innan man slutför sin konfiguration och klickar sig vidare på nätet. 

Bilen som beställts online lämnas sen ut hos din valda agent och du får en personlig genomgång av den innan det är dags att köra iväg med din nya Mercedes-Benz.

Så funkar det att beställa en Mercedes-Benz online

1. Välj din drömbil

Bläddra i Online Store och hitta den bil som passar dig bäst – välj mellan tusentals bilar som finns redo för leverans.

2. Tillval och finansiering

Lägg till vinterhjul och få dem inkluderade i din månadskostnad. För ytterligare tillval kontaktar du kundservice så hjälper de till. Hitta därefter det finansieringsalternativ som passar dig bäst, du väljer själv om du vill låna eller leasa i 12, 24 eller 36 månader och du kan även välja att betala kontant. 

Via tjänsten Produktkompassen hittar du en finansiering som passar dina behov och via Onlinekalkylatorn kan du beräkna din månadskostnad om du föredrar att låna pengar.

3. Kunduppgifter och leveransställe

Logga in eller skapa ett konto för att fortsätta med din beställning online. Fyll i personlig information och välj den Mercedes-Benz agent där du vill hämta ut din bil. (Gästlogin finns också tillgängligt)

4. Identifiering och kreditansökan

Identifiera dig med BankID och ansök om kredit direkt. Vid ett godkänt kreditbeslut skickas avtalshandlingarna till dig för elektronisk signering.

5. Signatur och upphämtning

Avtalshandlingar skickas till din angivna e-post och måste signeras inom 48 timmar för att beställningen ska vara giltig. Därefter får du en orderbekräftelse och din valda Mercedes-Benz agent kommer sedan kontakta dig för att boka tid och datum för upphämtning av din nya Mercedes. 

6. Kör hem i din nya Mercedes-Benz

Din Mercedes-Benz agent hjälper dig att lära känna din nya bil. Därefter återstår det bara för dig att sätta dig bakom ratten och uppleva din nya Mercedes.

Boka en provkörning här  

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?