Stockholmsbörsen: Ericsson pressade börsen

Telekomjätten Ericssons oväntat svaga delårsrapport sänkte Valborgsmässobörsen. Ericssonaktien föll med 8 procent.

I sluttimmen vände Stockholmsbörsen ned trots att ledande Europabörser och USA-terminerna behöll sina uppgångar. Torsdagen bjöd på tre tunga storbolagsrapporter där telekomleverantören Ericsson och tobaksbolaget Swedish Match blev besvikelser som fick sura mottaganden medan läkemedelsbolaget AstraZeneca överträffade förväntningarna i marknaden. Ericsson-aktiens tyngd i index bidrog till att börsen stängde på nedgång.

SIX Generalindex var
vid stängning klockan 13.00 ned 0,3 procent till 228 medan OMXS30-index sjönk 0,6 procent till 764. Omsättningen var 14,8 miljarder kronor.

Ericsson redovisade ett
resultat efter finansiella poster men exklusive jämförelsestörande poster om 3,3 miljarder kronor för första kvartalet. Det var under marknadens förväntningar om 3,7 miljarder. Försäljningen blev 49,6 miljarder mot förväntade 50,3 miljarder. Aktien föll under hög omsättning med 8,0 procent till 71 kronor.

"Det var sämre
än väntat vad gäller tillväxt och marginaler och rapporten var lite halvrörig", var Evli:s telekomanalytiker Michael Anderssons sammanfattning till SIX.

Det hade på
en del håll spekulerats i att Ericsson-rapporten skulle bli stark. "Jag tror whispering numbers låg högre", konstaterar Michael Andersson.

Ericssons storägare Industrivärden
drogs med nedåt med ett fall på 2,1 procent till 68,50 kronor.

AstraZenecas rapport vid
lunchtid fick däremot tummen upp av marknaden och aktien steg 4,8 procent till 304,50 kronor. Resultatet per aktie för kärnverksamheten (Core EPS) om 1,58 dollar (1,28) för det första kvartalet 2009 var betydligt över förväntade 1,35 dollar, enligt SIX Estimates. Försäljningen om 7.701 miljoner dollar (7.677) var något over förväntan. För kolesterolsänkaren Crestor ökade förskrivningen med 24 procent i det första kvartalet, motsvarande mer än fyra gånger marknadstillväxten på marknadstillväxten på 5 procent.

AstraZeneca lämnade sin
vinstprognos för 2009 oförändrad, vilket speglar en fortsatt försiktig syn på läkemedelssektorn, enligt bolagets VD, David Brennan. Man upprepade vidare att de tidigare meddelade omstruktureringsprogrammen utvecklas planenligt.

Swedish Match redovisade
737 miljoner kronor i resultat före skatt för första kvartalet. Marknadens förväntningar låg vid 713 miljoner. Snusmarginalen uppgick till 40,9 procent mot förväntade 43,9 procent. Aktien tappade 5,1 procent till 115,75 kronor.

Storbankerna hade en
blandad utveckling för dagen. Nordea lyfte med 3,8 procent till 60,60 kronor efter att ha fått sin rekommendation hos Deutsche Bank höjd till behåll från tidigare sälj efter onsdagens rapport. Swedbank steg 2,0 procent till 46,20 kronor medan SEB sänktes 0,6 procent till 31,80 kronor och Handelsbanken som handlades exklusive rätt till utdelning om 7 kronor per aktie föll med 10,75 kronor till 141,75 kronor.

Bland övriga mest
omsatta på torsdagen noterades TeliaSonera upp 0,3 procent till 38,10 kronor medan Sandvik sjönk med 0,9 procent till 53,50 kronor.

Oljebolaget PA Resources
lyfte 5,6 procent till 22,80 kronor då partnern Noreco beräknat att Gitafyndet, som tidigare rapporterats visa lovande borresultat, uppgår till 250 miljoner fat. PA Resources har en ägarandel om 26,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?