Stockholmsbörsen: Svajig start på dagen

Stockholmsbörsen fluktuerade upp och ned i den inledande handeln på fredagen efter blandade signaler från omvärlden.

Relativt indextunga Nordea och SCA handlades utan rätt till utdelning samtidigt som investerarna avvaktade eftermiddagens viktiga amerikanska jobbrapport.

Klockan 10.15 var
OMXS30 0,3 procent lägre till noteringen 714,6. Omsättningen uppgick till 3,2 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så lågt som -1,8 procent efter fyra minuters handel men +0,6 procent strax efter klockan 10.

Börserna i New
York steg under torsdagen efter att G20- mötets resultat sågs som generellt positivt och marknaden fick också draghjälp av ett FASB-beslut om att lätta på reglerna för tillgångsvärderingen. Dow Jones slutade 2,8 procent högre vilket dock var en viss försvagning jämfört med nivån vid europeisk stängning då indexet var +3,5 procent.

Under nattens asiatiska
handel var det övervägande uppgångar med stöd av G20-mötets resultat samt att exportbolagen i Japan fick stöd av en svagare yen. Uppgångarna mattades dock mot sluthandeln av vinsthemtagningar efter en vecka med kraftigt stigande börser. Nikkei 225 slutade 0,3 procent högre.

Utvecklingen på Stockholmsbörsen
var blandad. Nordea tappade 5,1 procent eller 2,60 kronor till 48,70 kronor men handlades exklusive rätten till utdelningen om 0,20 euro, motsvarande 2,17 kronor.

Enligt en artikel
i Svenska Dagbladet Näringsliv på fredagen framgår det att finska försäkringsbolaget Sampo siktar på att nå över 20 procents ägande i Nordea. Därmed skulle Sampo bli största ägare i banken före svenska staten. Sampo har enligt tidningens uppgifter storhandlat teckningsrätter på börsen vilket enligt tidningen skulle vara en faktor bakom att Nordea stigit kraftigt på börsen de senaste dagarna.

I övriga banksektorn
fortsatte däremot den positiva utvecklingen. Swedbank A steg 7,6 procent till 32,60 kronor, SEB A ökade 4,3 procent till 31,30 kronor och SHB A var 0,9 procent upp till 136,75 kronor.

Husqvarna B steg
2,5 procent till 36,60 kronor efter att bolaget meddelat att nyemissionen fulltecknats och garantiåtagandena inte behöver utnyttjas.

Investor B var
1,2 procent högre till 108,75 kronor sedan Goldman Sachs satt upp aktien på sin så kallade Conviction Buy-lista med riktkurs 127,20 kronor. Industrivärden C var 0,5 procent ned till 55,75 kronor och tyngdes av att Goldman Sachs sänkt rekommendationen till sälj från neutral med riktkurs 41,80 kronor från 49 kronor.

Av andra aktier
som utmärkte sig fanns SCA B som sjönk 5,8 procent eller 4 kronor till 65,50 kronor men handlades exklusive rätt till utdelningen om 3,50 kronor per aktie.

Det som investerarna
främst inväntar är den officiella amerikanska jobbrapporten klockan 14.30. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas antalet sysselsatta ha minskat med 660.000 i mars, vilket kan jämföras med februari månads preliminära nedgång på 651.000. ADP-undersökningen i onsdags visade en nedgång med 742.000 i den privata sektorn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?