Räntor & valutor: Nedåt för USA-räntor

De svenska marknadsräntorna visar små förändringar i den inledande handeln på tisdagen, medan internationella räntor sjunker mer påtagligt, särskilt i USA.

Svininfluensan fortsatte att prägla marknaderna med oro för en pandemi, vilket stärkt yenen. Dessutom rapporterade Wall Street Journal under morgonen att Federal Reserve enligt källor har sagt till Bank of America och Citigroup att de behöver mer kapital som ett resultat av stresstesterna. Detta gav upphov till en fortsatt yenförstärkning samtidigt som börserna och marknadsräntorna sjönk tillbaka.

Den svenska tioåriga
statsobligationsräntan är oförändrat 3,17 procent medan den tyska tioårsräntan har sjunkit 1 punkt till 3,11 procent.

Enligt Wall Street
Journals källor ska Bank of Americas kapitalunderskott uppgå till "miljardtals dollar". Båda bankerna har dock protesterat mot de preliminära testresultaten och väntas redovisa detaljerade motbevis.

Även Wells Fargo,
Fifth Bancorp och Regionals Financial Corp kommer också enligt Wall Street Journal att behöva ta in nytt kapital.

Världshälsoorganisationen, WHO, höjde
på måndagen sin pandemivarning på grund av svininfluensan. Varningsnivån höjdes till 4 från 3 på den sexgradiga skalan. Det är den högsta nivån sedan varningssystemet infördes 2005 och betyder att hälsovårdsmyndigheter måste förbereda sig för en pandemi, men att ett utbrott inte är oundvikligt. Varningsnivån kan komma att höjas ytterligare, enligt WHO, som inte rekommenderar några resebegränsningar.

Mitt i denna
oro vänder den svenska marknaden nu blickarna mot klockan 9.30 och SCB-statistik över detaljhandel och producentpriser i mars.

Omsättningen i den
svenska detaljhandeln väntas ha minskat med 1,1 procent jämfört med mars 2008, enligt SME Direkts enkät. Analytiker påpekar dock att påsken gör utfallet svårtolkat, i år inföll påsken i april och i fjol i mars.

För PPI räknar
analytikerna med en uppgång med 0,4 procent från månaden före och en uppgång med 3,9 procent i årstakt, enligt SME Direkts enkät.

"Givet den kraftiga
kronförsvagningen under SCB:s mätperiod överväger helt klart riskerna för en kraftigare prisuppgång. Successivt kommer också den svaga kronan att slå igenom i konsumentledet", skriver chefanalytiker Torbjörn Isaksson på Nordea i bankens morgonbrev.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet
sade i ett tal i New York på måndagskvällen att sedan början av året "har vi sett hur likviditetsflöden flyttar tillbaka från vår balansräkning till penningmarknaden... Detta är ett tecken på ett förbättrat förtroende och mer gynnsamma förhållanden. Därför ser vi vissa tecken på att penningmarknadens funktionssätt förbättras".

Han sade även
att han väntar till nästa räntebesked, den 7 maj, innan han vill annonsera några nya åtgärder.

Något mer konkreta
bud i den senare frågan kom från ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny, som också talade i New York.

Enligt honom står
beslutsfattarna "beredda att använda okonventionella kvantitativa lättnader för att försäkra europeiska företag och konsumenter tillgång till krediter på lämpliga villkor".

Huvudnumret på tisdagens
Europaagenda är preliminär tysk KPI för april, där delstats-KPI ska börja droppa in under dagen. För hela Tyskland räknar marknaden, enligt Bloomberg News prognosenkät, med att KPI stiger med 0,1 procent från mars till april och att inflationen därmed stiger till 0,8 procent från 0,5 procent i mars.

Enligt statistik på
morgonen steg det franska konsumentförtroende till minus 41 i april från reviderade minus 42 i mars, vilket var något bättre än vad marknaden väntat sig.

Tisdagen bjuder även
på en OECD-rapport om Frankrike och ett första estimat över BNP-utvecklingen i Litauen under det första kvartalet.

Oro för svininfluensan
och börsnedgångar fick de amerikanska marknadsräntorna att sjunka i en volatil handel på måndagskvällen. Räntorna steg sedan något i den asiatiska handeln, men uppgifterna om att Bank of America och Citigroup måste ta in nytt kapital satte en förnyad nedåtpress på räntorna och vid svensk öppning handlas den tvååriga amerikanska statsobligationsräntan 1 punkt lägre på 0,89 procent jämfört med måndagens stängning medan tioårsräntan har sjunkit 5 punkter till 2,89 procent.

På eftermiddagens amerikanska
agenda återfinns S&P/Case-Schiller husprisindex för februari, där en nedgång med 18,7 procent från februari 2008 väntas, enligt Bloomberg News enkät. Därmed skulle prisfallet ha bromsat in från rekordhöga 19,0 procent i februari. Marknaden håller också utkik efter just tecken på en stabilisering.

Dessutom publiceras hushållens
konfidensindikator, där en uppgång till 29,9 i april från 26,0 i mars väntas.

RDQ Economics räknar
också med en uppgång efter att andra index över konsumentförtroendet har stigit, men höjer samtidigt ett varningens finger för att den fortsatta svagheten på arbetsmarknaden bör dämpa förbättringarna.

"Eftersom vi blickar
framåt mot nästa veckas sysselsättningsrapport kommer jobbkomponenten i den här rapporten att vara i fokus", skriver RDQ Economics i ett marknadsbrev.

På valutamarknaden har
dollarn gått starkare mot euron och stärkts till 1,300 från 1,311 vid måndagens svenska stängning.

Yenen har stärkts
av oron för svininfluensan och de amerikanska bankerna. Yenen handlas till de högsta nivåerna på sex veckor mot euron och fyraveckorshögsta mot dollarn på nivåer under 96.

"Spridningen av svininfluensan
har gett upphov till oro för globala risker och stärkt riskaversionen. Efterfrågan av yen som en tillflykt kommer därför att öka", sade Yousuke Hosokawa, senior valutahandlare vid Chuo Mitsui Trust & Banking i Tokyo, till Bloomberg News.

Kronan har sedan
måndagens stängning tappat 6 öre mot dollarn till 8,24 och stärkts knappt 3 öre mot euron till 10,70.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?