Räntor & valutor: Kronan stärktes mot euron

De svenska obligationsräntorna föll tillbaka några punkter under måndagen, i linje med utvecklingen i Europa. Räntenedgången kom efter en ökad riskaversion på marknaderna. De globala börserna föll tillbaka något, även om börsnedgången dämpades under eftermiddagen.

På valutamarknaden stärktes dollarn något mot såväl euron som kronan. Den svenska valutan stärktes samtidigt något mot euron.

"Utbrottet av svininfluensa
i Mexiko och spridningen till andra länder - mest märkbart i USA - har ökat nervositeten bland de globala finansmarknaderna", skriver Danske Bank i en kommentar.

Från Mexiko rapporterades
att ett drygt 100 tal har dött med anledning av svininfluensan. Ytterligare fall rapporterades i bland annat USA och Spanien. USA:s president Barack Obama uppgav att amerikanska beslutsfattare analyserade fall av svininfluensa i landet, men ansåg inte att situationen var direkt alarmerande.

"Det här är
helt klart en anledning till oro och kräver en förhöjd beredskap", uppgav Obama under ett möte på måndagen.

Världshälsoorganisationen (WHO) har
deklarerat att influensan kan vara en oro för den internationella folkhälsan, samtidigt som regeringarna vidtagit säkerhetsåtgärder. WHO varnar för att viruset kan komma att utvecklas till en pandemi, men uppgav samtidigt för att det är för tidigt att dra den slutsatsen.

Dagens agenda var
tunn på intressantare händelser. Från hemmaplan släpptes statistik över handelsbalans och arbetssökande.

Den svenska handelsbalansen
visade ett överskott på 8,1 miljarder kronor i mars. Samma månad i fjol låg överskottet på 9,4 miljarder. Under månaden innan låg överskottet i handelsbalansen på oreviderade 9,5 miljarder kronor.

Enligt SCB minskade
varuexportens värde med 10 procent samtidigt som varuimporten sjönk med 9 procent.

"Handelsbalansen kommer vara
en stor tyngd för BNP under första kvartalet, omkring -3,5 procentenheter enligt våra beräkningar", skriver Nordea i en kommentar.

Enligt statistik från
Arbetsförmedlingen steg antalet öppet arbetslösa med 682 personer till 225.176 personer under vecka 17 jämfört med veckan innan. Det är en ökning med 91.368 personer jämfört med motsvarande period under föregående år.

Sökande i program
med aktivitetsstöd uppgick till 107.315 personer, vilket var 869 fler jämfört med en vecka tidigare. Jämfört med ett år sedan var det en ökning med 34.700 personer.

Arbetsförmedlingen uppgav vidare
att antalet varsel hittills i april uppgår till 9.867 över hela landet. För en vecka sedan låg nivån på 6.475 personer.

Handelsbanken uppger att
krisen i världsekonomin har slagit hårt mot Sverige och att utsikterna för de närmaste åren är dystra. Exporten förväntas vara svag fram till slutet av 2010 då banken förväntar sig en återhämtning i den globala efterfrågan.

"De svenska hushållen
drabbas kraftigt genom stigande arbetslöshet och företagen drar ned på sina investeringar. Riksbanken väntas svara på detta genom att hålla styrräntan låg under en lång tid", skriver Handelsbanken i en kommentar inför en kommande konjunkturprognos som lämnas den 19 april.

Utsikterna för världsekonomin
har förbättrats och en återhämtning kan inledas i slutet av 2009. Det uppgav finansministrarna för G7-länderna i ett gemensamt uttalande under helgen.

Även om riskerna
på nedsidan kvarstår finns det nya tecken på att den globala recessionen kan hålla på att lätta, enligt G7. Finansministrarna upprepade även att det ska vidtas koordinerade åtgärder för att förhindra krisen.

Timothy Geithner, USA:s
finansminister, sade att det finns tecken på att takten i nedgången i den ekonomiska aktiviteten har lättat, även om man inte ska underskatta utmaningarna vi fortfarande står inför.

"Vi har rätt
att vara något uppmuntrade, men det vore fel att dra slutsatsen att vi är nära att gå ur mörkret som härstammar från den globala ekonomin förra hösten", sade Geithner.

Federal Reserve har
publicerat parametrarna och metodiken för de stresstester som kommer att genomföras på de 19 största bankerna i USA. Centralbanken kommer att använda en ny, mer pessimistisk, prognos för att se om varje bank har det kapital som krävs för att överleva de kommande två åren.

Bankerna kommer även
tvingas ta hänsyn till risker, från bland annat betalningsinställelser, vilka tidigare inte förväntats ingå i stresstesten. Det nya scenariot räknar med en arbetslöshet på 10,3 procent vid slutet av 2010 och att den amerikanska ekonomin krymper med 3,3 procent under 2009 och att den växer med 0,5 procent under 2010.

Baserat på resultaten
från stresstesten kommer de banker som misslyckas pressas till att antingen söka nytt privat kapital, ta emot mer statliga pengar eller omvandla de statliga preferensaktierna till vanliga aktier.

Konsumentklimatet i Tyskland
förväntas vara oförändrat vid 2,5 under maj månad, jämfört med månaden innan. Det visar GfK Consumer Climate Studie. Analytiker hade räknat med att majsiffran för konsumentklimatet skulle landa på 2,3.

Konsumentklimatet avseen


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?