Bonusdebatten rasar – entydigt för eller emot. Den breda allmänheten och regeringen rasar mot näringslivets "girighet", medan bonuskramande toppdirektörer och vissa näringslivsbedömare rasar mot regeringens "populism".
Regeringen har nu beslutat att allas våra pensionspengar, som förvaltas av de statliga AP-fonderna, ska användas som ett instrument för att motverka bonusar i näringslivet.
"Det är inte rimligt att man tjänar lika mycket oavsett vad man presterar", protesterar Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg i Dagens Industri. Och nog kan detta ses som ett inspel till en seriös diskussion om bonussystemens utformning. Statsminister Fredrik Reinfeldt är också inne på en mer nyanserad bonuskritik när han menar att bonus är "mer befogat när det täcker alla i ett företag".
På pr-byrån Westander har vi bara positiva erfarenheter av vårt kollektiva bonussystem. Därför vill vi dela med oss av de tre viktigaste argumenten för en kollektiv bonus, inte minst i ett kunskapsföretag.
Bonus skapar lönsamhetsfokus. Med en kollektiv bonus ökar de anställdas intresse av att lönsamheten är god – oberoende av konjunkturläget. Möjligen kan vissa aktieägare skrämmas av att också ett litet företag har använt tvåsiffriga miljoner kronor av företagets vinstmedel till bonusar. Vårt företag har dock varit lönsamt varje år. Och vi är en stabil arbetsgivare för våra anställda i tider av lågkonjunktur.
Bonus uppmuntrar till lagarbete. När företagets samlade verksamhet minskar i lågkonjunkturen ökar risken för en intern konkurrens. Konsekvensen är utebliven gruppdynamik och att tillgänglig kompetens inte utnyttjas för varje arbetsmoment, vilket begränsar kundnyttan. Ett bonussystem fungerar som stabiliserande motkraft och uppmuntran.
Bonus sänder positiva signaler. En bonus kan krympa eller utebli i en lågkonjunktur men ett beslut om bonussystem sänder positiva signaler. Ett kollektivt bonussystem underlättar rekrytering när konjunkturen vänder i en högkonjunktur.
Alla tjänar på ett kollektivt bonussystem. Det aktieägarna kortsiktigt avstår av vinstmedel vinner de tillbaka långsiktigt.
Givetvis ska de statliga AP-fonderna mot arbeta felaktigt utformade bonusar. Men lika självklart är att staten, som största ägaren på börsen, i stället bör agera för kollektiva bonussystem – med en bonus som är lika för alla anställda i företaget.
På så vis kan AP-fonderna bidra till att skapa det "progressiva näringsliv" som Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann nyligen efterlyste. Ett näringsliv som står för långsiktighet och ansvarstagande och hjälper till att ta Sverige ur den ekonomiska krisen.
Henrik och Patrik Westander
pr-byrån Westander