Räntor och valutor: Euron under press

Euron fortsatte att stärkas på fredagsförmiddagen efter att tyska IFO-index stigit betydligt mer än väntat. Dollarn pressades samtidigt av oro inför stresstesterna för de amerikanska bankerna. Svenska marknadsräntor har vänt upp efter ett litet inledande nedställ på morgonen. Europaräntorna handlas däremot fortsatt lägre efter ett nedställ på morgonen.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 3,19 procent medan den tyska motsvarigheten är ned 1 punkt till 3,20 procent.

Tyska IFO-index var
alltså i blickfånget under förmiddagen. Efter uppgångar i ZEW-index och inköpschefsindex var marknaden inställd på att även IFO skulle ha stigit i april, och då särskilt index för framtida förväntningar. Och mycket riktigt steg IFO-index, dessutom klart mer än väntat till den högsta nivån på fem månader. IFO-index steg till 83,6 i april från 82,1 i mars, medan det väntades en uppgång till 82,3, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Förväntningsindex steg till
83,9 från 81,6, väntat 82,6. Index över nuläget steg samtidigt oväntat till 83,6 från 82,7 i mars, väntad var en nedgång till 82,1. Det var den första uppgången i nulägesomdömet sedan i oktober 2008.

IFO-ekonomen Klaus Abberger
sade till Reuters att den största nedgångarna nu troligen är över för den tyska ekonomin, men "vi kan fortfarande inte tala om en vändpunkt".

Stuart Bennett, senior
valutaanalytiker på Calyon, skrev i ett marknadsbrev att förbättringen i IFO-index inte innebär att problemen är över för den tyska ekonomin, men att det ger ytterligare en signal om att det första halvåret 2009 borde vara botten på recessionen.

"Tyvärr betyder dock
inte bottenkänning en snabb återhämtning. IFO-index må vara högre, men det är fortfarande på historiska lägstanivåer", skrev Stuart Bennett.

Från Storbritannien kom
det första estimatet över BNP- utvecklingen under det första kvartalet, vilket överraskade på nedsidan med ett BNP-fall på 1,9 procent från det fjärde kvartalet, väntat -1,5 procent, och 4,1 procents fall i årstakt, väntat -3,8 procent.

Därmed accelererade nedgången
från det fjärde kvartalet då BNP sjönk med 1,6 procent från kvartalet före, och 1,9 procent från det fjärde kvartalet 2008 och BNP- nedgången var därmed den största sedan det tredje kvartalet 1979.

"Det är chockerande
dåligt. Människor är fortfarande inte nog pessimistiska. Detta kastar skuggor över varje grönt skott av återhämtning. Den här recessionen kan bli längre än vad människor väntar sig", sade Alan Clarke, ekonom vid BNP Paribas i London, till Bloomberg News.

Bland de dystra
rekorden i BNP-statistiken kan nämnas att det nu är första gången som BNP faller mer än 1 procent två kvartal i rad sedan modern statistik började föras efter andra världskriget och att industriproduktionen föll med 6,2 procent, vilket var den största nedgången sedan åtminstone 1948.

Samtidigt med BNP-estimatet
släpptes dock en ljuspunkt i form av detaljhandelsstatistik för mars, som steg med 0,3 procent från februari, jämfört med en väntad nedgång med 0,3 procent.

Från Storbritannien har
det även varit fokus på uppgifter i the Telegraph att kreditvärderingsinstituten nu studerar om Storbritannien kan behålla sitt toppklassade kreditbetyg när den budget som finansminister Alistair Darling presenterade i onsdags visar att statsskulden kommer att stiga till 1.400 miljarder pund under den kommande femårsperioden.

De amerikanska marknadsräntorna
sjönk tillbaka några punkter på fredagskvällen och visar små förändringar på fredagen. Framåt lunchtid har den amerikanska tioårsräntan sjunkit 3 punkter från torsdagens svenska stängning och handlas till 2,92 procent. Tvåårsräntan handlas 2 punkter lägre på 0,93 procent.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder
på statistik över orderingången på varaktiga varor i mars, klockan 14.30, samt försäljning av nya bostäder i mars, klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News
enkät väntas orderingången ha sjunkit 1,5 procent i mars, efter en ökning med 3,4 procent i februari. Exklusive bilar väntas en nedgång med 1,2 procent, efter +3,9 procent föregående månad. Försäljningen av nya bostäder väntas ha varit oförändrad i mars, efter en ökning med 4,7 procent i februari.

Under fredagskvällen kommer
de amerikanska myndigheterna att publicera en rapport som ska redogöra för hur de har arbetat för att utvärdera tillståndet i de 19 bankerna som omfattas av stresstesterna. Resultatet av testerna redovisas den 4 maj.

I kväll håller
dessutom finansministrarna och centralbankscheferna i G7 möte i Washington, i samband med IMF:s och Världsbankens årsmöte, uttalanden och kommentarer väntas dock först sent på kvällen.

På valutamarknaden fortsatte
euron att stärkas mot dollarn efter den positiva överraskningen i IFO-index. Euron hade redan tidigare stärkts markant mot dollarn på bland annat vissa positiva kommentarer om ekonomin från ECB- rådsledamoten och Bundesbankschefen Axel Weber.

Dollarn tyngdes samtidigt
av nervositet kring de kommande beskeden om stresstesterna för de amerikanska bankerna. Sammantaget har euron stärkts till 1:324 mot dollarn från 1:302 vid svensk stängning på torsdagen.

Samtidigt har yenen
stärkts till 97:0 mot dollarn från 98:1 på torsdagen. Därmed handlas yenen på de högsta nivåerna mot dollarn på en månad.

Pundet försvagades efter
uppgifterna om att Storbritanniens kreditbetyg kan sänkas.

Den svenska kronan
fortsatte att stärktas mot dollarn under förmiddagen. Sedan torsdagen har kronan stärkts 17 öre mot dollarn till 8:21. Mot euron har kronan stärkts mer försiktigt, med 4 öre till 10:87.

Fredag kl 11.35 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 8:2099 (8:3779)
SSV 6 mån 0,30 (0,30)
EUR/SEK 10:8661 (10:9119)
Statsobl 10y 3,19 (3,17)
EUR/USD 1:3241 (1:3025)
Räntegap/ty -1 (-4)
US obl 10y 2,92 (2,95)
Tysk obl 10y 3,20 (3,21)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?