Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige, anser att bolagets resultat var väntat i dagens konjunkturläge, men säger att ABB dock ser en fortsatt bra aktivitet.
TT
Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.
Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.
mySafety Försäkringar folkbildar om nätbedrägerier
PA Prabert, mySafety Försäkringar
Nätbedrägerier är ett växande problem i samhället. Uppstickaren mySafety har i över tio års tid erbjudit försäkringar och hjälp och lägger nu i en extra växel i hjärtefrågan att nå ut till allmänheten. Med deckaren Övertaget vill de öka medvetenheten kring ID-kapningar.
– Det klassiska scenariot är att brottslingen med hjälp av någon annans personuppgifter köper varor, tar lån eller på annat sätt tillskansar sig ekonomisk vinning, säger mySafetys vice koncernchef PA Prabert.
mySafety erbjuder försäkringar inom nätbedrägerier och har kommit att bli en folkbildande aktör i ämnet. De gör kontinuerliga undersökningar och resultaten presenteras varje år i syfte att utbilda såväl konsumenter som företag om de risker som finns med exempelvis ID-kapningar.
Informera genom skönlitteratur
I fjol föddes idén om att sprida viktig kunskap via en spänningsroman. mySafety kom i kontakt med författaren Signe Svensson som påbörjade ett gediget researcharbete.
– Signe fick tillgång till vår kompetens, vårt nätverk, samarbetspartners, poliser och inte minst våra skadereglerande experter som jobbar internt hos oss. Hon fick även lyssna till berättelser från faktiska brottsoffer, säger PA Prabert.
Handlingen kretsar kring en kommunikationschef som blir utsatt för en ID-kapning både privat och på jobbet, något som tyvärr sker alltför ofta även i verkligheten.
– 11 procent av alla Sveriges företag och 2,6 procent av befolkningen drabbades av en fullbordad ID-kapning under 2020. När det gäller försök till ID-kapning av privatpersoner är siffran det tiodubbla, säger PA Prabert.
Krävs krafttag
Med boken Övertaget vill mySafety se att problemen med nätbedrägerier lyfts men även att det tas krafttag mot brottslingarna och läggs resurser på utredningarna. Som det ser ut idag läggs de ner i princip omedelbart, vilket gör att brottet är mer eller mindre riskfritt att begå. Som en del av planen för att komma till bukt med ID-kapningar vill PA Prabert se ett statligt center för nätbedrägeri, likt det som planeras för cybersäkerhet.
– De här brotten kostar samhället oerhört mycket pengar och de fortsätter att öka. I förlängningen finansierar de dessutom annan typ av brottslighet. Får vi stopp på nätbedrägerierna kommer grova vålds- och narkotikabrott också minska, säger han.
Krossa stigmat och skammen
Många som utsatts för en ID-kapning känner skam. Oavsett om det är en privatperson eller ett företag som drabbas kan känslan av att ha varit oförsiktig eller slarvig göra att den utsatta inte vågar prata om det, eller anmäla.
– Bedragarna har blivit smarta och ID-kapningarna är mycket välplanerade. Det innebär att vem som helst kan drabbas, säger PA Prabert.
Så vad ska man göra om man misstänker att man blivit ID-kapad?
– Polisanmäl! Och kontakta sedan ditt försäkringsbolag, avslutar han.
Fakta
mySafety Försäkringar har sedan 20 år utmanat försäkringsbranschen med innovativa lösningar för såväl nya som gamla problem och brott. De är ledande inom ID-skyddsförsäkring samt andra trygghetstjänster som förenklar i vardagen. ”Övertaget” finns tillgänglig på bland annat Bokus och Adlibris.