Stockholmsbörsen: Glada miner i finanssektorn

Stockholmsbörsen var klart stigande vid lunchtid på onsdagen efter att Electrolux och Assa Abloy blivit ytterligare några i raden av bolag att överraska marknaden positivt med sina rapporter.

"Analytikerna har antagligen blivit lite för pessimistiska i sina prognoser och sedan har värderingen under lång tid varit närmast depressionsliknande vilket förutsatt att resultaten dessutom skulle bli ännu sämre än vad analytikerna trodde. Men det kanske mest viktiga är att marknaden alltid blickar framåt och då letar man signaler om att det om möjligt kan bli något mindre dåligt under andra halvåret, vilket också har kommit från flera håll", säger Henrik Moberg, aktiestrateg på Danske Bank, till nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.45 var
OMXS30 2,4 procent högre till noteringen 759,1. Omsättningen uppgick till relativt höga 10,9 miljarder kronor.

Electrolux B klättrade
16 procent till 87,50 kronor efter att bolaget rapporterat ett rörelseresultat, exklusive engångsposter, om 38 miljoner kronor vilket var bättre än SME- konsensus på -233 miljoner kronor. Även nettoomsättningen överträffade förväntningarna.

Vad gäller framtidsutsikterna
ser Electrolux inga tecken på att efterfrågan på huvudmarknaderna ska återhämta sig inom en snar framtid. Men även om nedgången fortsätter under de närmaste kvartalen ser Electrolux vissa tidiga tecken på att botten närmar sig vilket också både SKF och Autoliv uttalade i sina rapporter.

"Vi har sett
en viss förbättring, om än från låga nivåer, i makrostatistik tidigare och nu blir det även bekräftat från bolagen. Om det bolagen säger stämmer kommer det att bli en stabilisering av vinstnivåerna på en högre nivå än i kvartal 1 under andra halvåret och en stabilisering på en högre nivå gör att man kan börja räkna på aktierna igen vilket per automatik värderar upp dem", säger Henrik Moberg.

Assa Abloy B
steg 12 procent till 97,25 kronor efter att bolaget vid lunchtid redovisat ett resultat före skatt på 1,1 miljarder kronor för det första kvartalet vilket var 18 procent bättre än väntat enligt SME. Omsättningen på 8,8 miljarder kronor var ungefär i linje med förväntningarna. Trots fallande organisk tillväxt hade bolaget lyckats hålla rörelsemarginalen uppe och där fanns det en viss oro inför rapporten.

Andra verkstadsrelaterade bolag
drogs med upp. Husqvarna B ökade 9,2 procent till 39,30 kronor och Atlas Copco A klättrade 7,3 procent till 77 kronor. Volvo, som meddelat att det går vidare med besparingarna och varslar sammantaget 1.543 anställda i de svenska enheterna, fick se sin B-aktie stiga 8,3 procent till 53,50 kronor.

Swedbank A steg
7,0 procent till 46,10 kronor. Ukraina, där banken har verksamhet, riskerar inte betalningsinställelse. Det uppgav Internationella valutafonden, IMF, i ett e-postat meddelande från taleskvinnan Conny Lotze sent på tisdagen. Utöver det har Citigroup höjer riktkursen för Swedbank till 42 kronor från tidigare 35 kronor medan Bank of America/Merrill Lynch har lagt till aktien på sin så kallade least preferred-lista.

SEB A ökade
4,5 procent till 34,90 kronor och Nordea avancerade 3,0 procent till 54,80 kronor. Finanssektorn steg i både USA och Asien efter att finansminister Timothy Geithner sagt att en stor majoritet av amerikanska banker har tillräckligt med kapital, vilket mildrade oron för det kommande offentliggörandet av stresstesterna.

Tele2 B tappade
2,9 procent till 75,50 kronor. Bolaget redovisade ett rörelseresultat som var bättre än väntat, enligt SME, medan nettoresultatet var sämre än konsensus. Bolaget noterar i rapporten att konjunkturläget försämrats och att effekter kan skönjas i några av bolagets verksamheter. Vd Harri Koponen konstaterar att Baltikum och delar av den ryska och svenska verksamheten visat tecken på att ha påverkats.

Ericsson B, som
håller stämma under onsdagen, backade 1,8 procent till 77 kronor. Av det som framkommit hittills märks att vd Carl-Henric Svanberg sagt att Ericsson har beredskap för en kapitalinjektion i Sony Ericsson om en sådan skulle behövas. Vidare sade Carl-Henric Svanberg att Ericsson och Sony aldrig varit mer överens i arbetet med Sony Ericsson; som en kommentar till den senare tidens flora av rykten om att Ericsson skulle vara på väg att lämna ägandet.

Höganäs tappade 3,5
procent till 89 kronor efter att ha rapporterat ett rörelseresultat på minus 111 miljoner kronor för det första kvartalet. Enligt SME Direkts sammanställning av analytikers prognoser förväntades ett rörelseresultat på - 22 miljoner kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?