Stockholmsbörsen: Stark spurt lyfte index

Stockholmsbörsen gjorde en helomvändning i sluthandeln på tisdagen och stängde med en beskedlig uppgång. Vinsthemtagningar och förnyad oro kring bank- och finanssektorn pressade annars under större delen av dagen.

Men ett uttalande i den sena handeln från USA:s finansminister om att de amerikanska bankerna är välkapitaliserade fick börserna i Europa och USA att vända upp

"Det är förmodligen
uttalandet som fick börsen att vända", sade en mäklarchef till nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängningen låg
OMXS30-index på 741,45, en uppgång på 1,4 procent. Totalt omsattes aktier för drygt 19 miljarder kronor på börsen.

Storbankerna pressade under
större delen av dagen, men säljtrycket lättade alltså rejält i den sena handeln. SEB slutade 1,1 procent lägre på 43,10 kronor.

Oron om hälsotillståndet
hos amerikanska banker och framtida behov av nedskrivningar och kreditförluster var annars ett stort tema på tisdagen. I en färsk analys pekar Internationella valutafonden att bankernas nedskrivningar kommer att bli större än beräknat.

Men i ett
uttalande på tisdagen försäkrade Timothy Geithner, USA:s finansminister, att en stor majoritet av de amerikanska bankerna har mer kapital än de behöver och att vissa tecken finns på att kreditmarknaden håller på att tina upp.

En annan mäklarchef
som Direkt talade under dagen tonade ned den nya "finansskräcken" och menade att marknaden letade skäl för att ta hem vinster efter uppgångarna den senaste tiden.

Under tisdagen presenterades
annars en hel del delårsrapporter, där framförallt SKF stack ut positivt överlag. Dessutom fanns en underton att det värsta kan vara över när det gäller nedgången i efterfrågan.

"Vi kan dock
se att hastigheten på nedgången minskar gradvis, vilket indikerar att efterfrågan kan plana ut", skrev bolaget i rapporten.

SKF slutade 8
procent högre på 89,25 kronor och drog med sig flera andra verkstadsjättar, däribland Sandvik som slutade 4 procent högre på 58,75 kronor.

"SKF har den
kortaste visibiliteten inom verkstad, så ser bolaget ett tecken på något är det en stark indikator för resten av verkstadssektorn och industrikonjunkturen", sade en av mäklarcheferna.

Liknande tongångar om
att det värsta är över kom från Autoliv, som dock slutade drygt 1,5 procent lägre på 195,50 kronor efter sin delårsrapport. Aktien har dock gått upp med hela 40 procent den senaste månaden, inklusive dagens nedgång.

"Det känns som
det har bottnat, vi ser någon form av lättnad. Sedan kan man aldrig veta hur snabbt den här lättnaden utvecklas och i vilken takt marknaden kommer tillbaka. Men vi tror att det värsta är bakom oss när det gäller bilproduktionen", uppgav Jan Carlson, Autolivs vd, i en intervju med Direkt.

Bland rapportbolagen på
tisdagen var annars Axis det stora glädjeämnet. Resultatet i det första kvartalet blev dryga 60 procent bättre än marknaden hade räknat med. Aktien slutade 23 procent högre på 72 kronor.

Det stora dragloket
i sluthandeln på börsen blev dock Ericsson, som steg med drygt 3 procent till 78,40 kronor, i spåren av att halvledarjätten Texas Instruments rapport överraskat positivt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?