Stockholmsbörsen vänder ned

Efter att ha fluktuerat upp och ned direkt efter öppningen på måndagen försvagades Stockholmsbörsen successivt och var efter en dryg timmes handel i klart negativt territorium i likhet med de ledande europeiska börserna.

Klockan 10:30 var OMXS30 1,4 procent lägre till noteringen 756,9. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor.

Flera av de
mer cykliska aktierna som har utvecklats mycket starkt den senaste tiden föll tillbaka inför att rapportperioden nu börjar inledas på allvar. Alfa Laval var 2,9 procent lägre till 74:25 kronor inför att bolaget presenterar sin rapport klockan 13.45. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är det, utöver det mest uppenbara som orderingång, marginal och bolagets utsikter, utvecklingen inom marinsegmentet samt besked om åtgärdsprogrammet som är det mest intressanta.

Electrolux B, som
rapporterar på onsdag, tappade 3,4 procent till 78:50 kronor och Atlas Copco A, som redovisar sina siffror om en vecka, tappade 3,0 procent till 72:50 kronor.

I banksektorn gick
aktierna åt olika håll. Swedbank A steg 5,5 procent till 46:10 kronor och SEB A avancerade 3,5 procent till 35:70 kronor. Båda bankerna som rapporterar på torsdag respektive fredag har fått se sina aktier stiga kraftigt den senaste månaden, Swedbank A är 92 procent upp och SEB A har stigit 57 procent. Sämre gick det för Nordea som tappade 3,2 procent till 57:20 kronor.

Finanssektorn kan komma
att påverkas av att Bank of America redovisar sitt första kvartal innan öppningen i New York på måndagen. Analytiker väntar sig en vinst om 0:05 dollar per aktie på en omsättning av 27,1 miljarder dollar enligt First Call. Bank of Americas vd Kenneth Lewis sade dock till CNBC under förra månaden att mars inte varit lika "lukrativ" som januari och februari.

Ericsson B föll
tillbaka med 1,6 procent till 77:80 kronor efter fredagens 4,1-procentiga uppgång i spåren av att Sony Ericssons rapport fått ett positivt mottagande. Credit Suisse har på måndagen höjt riktkursen för Ericsson till 65 kronor från tidigare 50 kronor, men har upprepat underperform.

SKF B gick
något bättre än marknaden i övrigt genom att vara 0,9 procent ned till 87:50 kronor. S&P Equity Research har höjt riktkursen till 90 kronor från tidigare 85 kronor inför att bolaget i morgon, tisdag, redovisar sin rapport.

Metro B föll
med 36 procent till 98 öre efter att ha redovisat en förlust om 15 miljoner euro för det första kvartalet jämfört med en förlust på 6,4 miljoner euro motsvarande period ett år tidigare. Utöver det har Kinnevik meddelat att det avslutat alla diskussioner angående ett eventuellt bud på Metro då det inte längre bedöms sannolikt och Metro avser att gå vidare med sin nyemission.

Betsson B steg
3,7 procent till 99:25 kronor efter att Dagens Industri i måndagens upplaga gett en köprekommendation på aktien. Betsson växte betydligt snabbare än marknaden i fjol och baserat på bolagsledningens förmåga att uppfylla sina mål kan så bli fallet även kommande år, skriver tidningen.

Börserna i New
York slutade med mindre uppgångar på fredagen efter att Citigroups och General Electrics rapporter överträffat marknadens förväntningar samt att Michigan Index visade att konsumenterna var mer optimistiska i april. Dow Jones ökade 0,1 procent, vilket var marginellt högre jämfört med vid den europeiska stängningen.

De asiatiska börserna
hade övervägande uppgångar under natten med stöd av att Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan i helgen sagt att Kinas ekonomi visar positiva tecken på återhämtning. Vidare sade premiärminister Wen Jiabao att regeringens stimulansansträngningar har stärkt förtroendet, vilket syftar till att minska Kinas exportberoende och stärka den inhemska konsumtionen. Nikkei 225 stängde 0,2 procent högre och Shanghai Composite Index klättrade 2,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?