Nordenbörser: Banker tyngde

I likhet med de övriga europeiska börserna var det dyster stämning i Helsingfors, Oslo och Köpenhamn på måndagen. Fallande råvarupriser och sänkta rekommendationer fick börserna att avbryta de senaste veckornas stigande trend.

Norden-indexet OMXN40, som exkluderar norska aktier, noterades 4,7 procent högre, på 643,5.

Köpenhamnsbörsens OMXC20-index sjönk
3,1 procent.

Nordea föll nära
11 procent och Sydbank var ned 4 procent, båda med sänkta rekommendationer av analytiker. Även Danske Bank noterades lägre.

Läkemedelssektorn gick mot
strömmen i Köpenhamn med uppgångar för Novo Nordisk och Novozymes.

Oslobörsens OSEBX-index rasade
4,9 procent.

Acergy var ned
nära 9 procent med press av det kraftigt fallande priset på råolja. Petroleum Geo-Services sjönk nära 10 procent. Även Renewable Energy handlades ordentligt på minus med en nedgång på kring 8 procent.

Enda bolag på
plus i Oslo var Golden Ocean Group med en uppgång på 6 procent.

Helsingforsbörsens OMXH25-index noterades
4,3 procent lägre.

Outokumpu föll i
takt med att metallpriserna rasade världen över. Vid stängning noterades aktien nära 9 procent lägre. Nordea Bank tyngde mest i Helsingfors med ett fall på 12,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?