Stockholmsbörsen: Årshögsta efter G20-möte

Stockholmsbörsen lyckades på torsdagen notera en ny prydlig högstanivå för 2009. Det kan man tacka G20-länderna för. Verkstadsaktierna med SKF i spetsen agerade draglok.

Börsens breda index OMXS stängde vid klockan 17.30 efter en uppgång på hela 4,9 procent. Detta innebär en sammanlagd uppgång på 6,3 procent under årets inledning. Stängningskursen var även ett nytt årshögsta för 2009 och en rejäl uppryckning jämfört med bottennoteringen under vecka 4 då OMXS-index hade tappat sammanlagt 13 procent.

Börsen har lyft
rejält hela veckan. Förklaringen är allt fler positiva signaler om en stabilisering av den amerikanska ekonomin. När handeln inleddes på torsdagen var det rejält uppåt. Uppgången stärktes kraftigt när statistik på eftermiddagen visade att orderingången till den amerikanska industrin steg för första gången på ett halvår. G-20-ländernas beslut att tredubbla IMF:s resurser genom att skjuta till en biljon dollar bidrog också.

Det innebar ett kraftigt lyft för verkstadsaktierna. SKF steg med 13,4 procent till 80,25 kronor och Sandvikaktien steg med 9,2 procent till 52,00 kronor.

Andra kursvinnare var Electrolux som steg med 13,3 procent till 72,75 kronor och Boliden som steg med 13,6 procent till 47,60 kronor. Atlas Copcoaktien steg med 9,5 procent till 63,50 kronor och SSAB-aktien steg med 8,5 procent till 66,75 kronor.

Även lastbilsaktierna steg. Volvo steg med 5,0 procent till 48,00 kronor och Scaniaaktien steg med 7,3 procent till 74,00 kronor.

Bankerna steg också på bred front. Nordeas bolagsstämma körde över regeringen genom att säga ja till ett långsiktigt incitamentsprogram, som kan omfatta upp till 400 personer i banken och som mest ska kunna ge 35 procent utöver fast lön. Nordeaaktien steg med 10,6 procent till 51,30. Swedbankaktien steg med 7,1 procent till 30,30 kronor. SEB-aktien steg med 6,8 procent till 30,00 kronor och Handelsbankens aktie steg med 6,7 procent till 135,50 kronor.

Bland börsens storbolag steg H&M med 5,0 procent till 333,50 kronor och Ericsson steg med 2,4 procent till 72,20 kronor.

Telia Sonera gick mot strömmen. Aktien backade med 4,1 procent till 39,50 kronor.
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?