Asienbörser: Bra rapporter höjer humöret

De asiatiska börserna hade övervägande uppgångar under fredagens handelssession sedan rapporter från Toshiba och JP Morgan ökat optimismen kring att den globala recessionen dämpas.

"Allt fler börjar tro att politikernas och centralbankernas åtgärder har räddat situationen och att ekonomin kommer att återhämta sig", sade Alistair Thompson, förvaltare på First State Investments i Singapore, till Bloomberg News.

Toshiba, Japans största
halvledartillverkare, steg 3,8 procent i Tokyo efter att ha redovisat ett preliminärt resultat för räkenskapsåret som slutar 31 mars. Förlusten om 2,5 miljarder dollar var 11 procent lägre än vad bolaget tidigare prognostiserat.

Tillverkare av dataminnen
handlades upp efter att minnespriserna stigit till den högsta nivån sedan den 14 oktober. Hynix Semiconductor var 7,2 procent högre och Samsung Electronics avancerade 3,4 procent.

Teknikaktier i regionen
fick också stöd av att Nokia på torsdagen i samband med sin rapport gett signaler som tolkades som att efterfrågan stabiliseras och sedan Google efter stängningen i New York på torsdagen redovisade ett resultat över förväntan.

Nippon Steel klättrade
8,6 procent och JFE Holdings var 9,4 procent upp sedan tidningen Asahi rapporterat att japanska smältverk nått en överenskommelse med Toyota om att prisminskningen bara ska vara runt hälften mot vad som tidigare befarats.

Finansaktier lyftes på
förhoppningar om att resultaten i sektorn är på gång återhämta sig, vilket understöddes av att JP Morgans rapport också den klart överträffat konsensus. HSBC ökade 2,2 procent och Mitsubishi UFJ Financial Group, Japans största bank, steg 1,4 procent.

Taiwans Taiex Index
utmärkte sig med ett fall på 4 procent drivet av spekulation om att de taiwanesiska samtalen med Kina om samarbete inom finansindustrin inte kommer att vara så framgångsrika som investerarna hoppats på.

Marknadstemperatur ca kl 7.45
Index Förändring
Nikkei 225 1,70%
Topix Tokyo 1,80%
Hongkongs Hang Seng 1,40%
China Shanghai Composite OFÖR
China Shenzhen Composite -0,70%
Singapores STI 0,40%
Sydkoreas Kospi -0,80%
Taiwans Taiex -4,00%
Indiens BSE Sensex 3,10%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?