USA-börser: Teknikaktier gav stöd

Efter handel kring eller strax under nollstrecket under större delen av dagen återhämtade sig de amerikanska börserna under de sista timmarna. Hewlett-Packard ledde uppgångarna för teknikaktierna samtidigt bankerna gynnades av en stark rapport från JP Morgan.

"Människor har blivit aningen mer optimistiska och mer villiga att ta risk", säger William Dwyer vid MTB Investment Advisor till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial
Average-index slutade 1,2 procent högre, på 8.125. S&P 500-index steg med 1,6 procent, till 865, medan Nasdaq Composite noterades 2,7 procent högre, på 1.670.

Omsättningen på New
York Stock Exchange uppgick till 1,6 miljarder aktier medan knappt 2,4 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq.

Hewlett-Packard, som gått
starkt redan sedan inledningen, avancerade 5,0 procent i spåren av nyheten att bolaget nu är största tillverkare av datorer för personligt bruk. Dessutom har leveranserna inom USA minskat mindre än i övriga världen. Det uppger researchföretaget Gartner, rapporterar Bloomberg News.

Utvecklingen gynnade även
övriga hårdvarutillverkare och segmentet hörde till dagens starkaste. Dell klättrade 6,7 procent, Apple handlades upp 3,2 procent medan IBM noterades 2,6 procent högre.

Samtidigt avancerade även
halvledartillverkarna, lyfta av beskeden i Nokias rapport att efterfrågan håller på att stabilisera sig. Bland annat steg Texas Instruments 4,6 procent.

Vidare bland teknikbolagen
utvecklades även aktierna i tungviktare som Microsoft, Oracle och Cisco mycket starkt.

I skuggan av
tekniksektorn utvecklades bank- och finanssektorn gynnsamt efter att JP Morgan redovisat ett resultat som var bättre än väntat.

Noterbart var även
att bolagets finanschef Michael J Cavanagh sa att banken har förmågan att betala tillbaka de statliga stödmedlen "i morgon", men inväntar riktlinjer från det amerikanska finansdepartementet. Aktien steg 2,1 procent.

På plussidan fanns
dessutom nyheten att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 53.000 personer till 610.000 personer, under vecka 15, jämfört med föregående vecka, vilket var mer än väntat.

Det positiva dämpades
dock av beskedet att USA:s näst största ägare av shoppinggallerior, General Growth Properties, ansökt om konkursskydd. Det har även skogs- och pappersbolaget Abitibi Bowater gjort.

Efter stängning kom
Google med sin rapport. Både omsättning och resultat blev bättre än väntat och aktien, som steg 2,4 procent i den ordinarie handeln, steg ytterligare drygt 5 procent i efterhandeln.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?