DEBATT: Tillåt handel med pensioner

Det är enkelt att ge alla pensionssparare flytträtt. Om sparare kan handla med sitt riskkapital uppstår ett marknadspris, skriver Gustaf Rentzhog, vd Söderberg & Partner på DI Debatt.

Ett ömsesidigt livbolag är per definition inte vinstdrivande. Grundidén är att ge spararna en avkastningsgaranti som sträcker sig över flera decennier.

En sådan garanti
är komplicerad att skapa. Tanken är därför att nya sparare erbjuds ta del av en garanti som gamla sparare står risken för. Den nya spararen blir med tiden en gammal sparare som i sin tur får stå för riskkapitalet – en rättvisa över tiden.

Konstruktionen gör kostnaden
för en långsiktig garanti låg. Ingen tar specifikt betalt för den.

För några år
sedan infördes flytträtt. Plötsligt kunde en sparare kliva av i förtid. Därmed förändrades hela systemet. Principen att det blir rättvist över tiden gäller endast om priset för flytten är korrekt beräknat.

En genomgång av
de villkor för flytträtt som finns visar att de är alltför generösa. De ger stora möjligheter att göra goda vinster för den som flyttar vid rätt tidpunkt. Kostnaden för felprissättningen bärs av de sparare som stannar kvar i bolaget.

I till exempel
AMF pensionsvillkor erbjuds spararen att få med sig det högsta av det konsoliderade kapitalet och det garanterade kapitalet. Om avkastningen blir dålig kan spararen flytta från bolaget utan att drabbas av en redan uppkommen förlust. De gamla spararna får ta smällen.

Att systemet fungerar
beror på att endast ett fåtal sparare är tillräckligt informerade, samt på att flytträtten inte omfattar alla sparare Det sista beror sannolikt på att man från politiskt håll har förstått att en flytträtt som omfattar allt pensionskapital kan få långtgående konsekvenser för de traditionella livbolagens funktion.

Kan avgiften för
flytträtten beräknas rättvist? Korrekt vore att beräkna optionsvärdet av skilda utfallsrum – vilket skulle resultera i betydligt mer komplexa regler än dagens. Är branschen ens rustad för att hantera en sådan flytträtt?

Det finns en
oerhört enkel lösning på problemet att tillåta handel med pensionsförsäkringar. Skulle lagen tillåta detta kan allt pensionskapital indirekt sägas omfattas av flytträtt. En sparare kan sälja sitt innehav i ett bolag till en annan sparare som vill placera i samma bolag.

I handeln mellan
sparare uppstår ett marknadspris. Felprissättningar rättas snabbt till. Framförallt skulle de inte drabba dem oinformerade utan endast de som köper och säljer sina kontrakt.

Möjligheten skulle revolutionera
industrin. Äntligen skulle en flytträtt kunna sägas omfatta alla sparare – oavsett när kontrakten tecknades. Därtill skulle transparensen i prissättningen på skilda pensionskontrakt innebära att även till exempel premierabatter och generiska återbäringsmodeller plötsligt blev uppenbara för alla – och därmed oförsvarbara.

Gustaf Rentzhog
vd Söderberg & Partner


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?