1515
Annons

DEBATT: Kluster kan inte rädda Saab

Ett fordonsindustrikluster kan inte rädda Saab. Men ett starkt kluster kan lättare återhämta sig när det vänder, skriver Christian Ketels, doktor på Harvard och Handelshögskolan i Stockholm på DI Debatt.

Bör regeringen rädda Saab för att bevara det svenska fordonsindustriklustret? Eller finns det ett annat kluster att satsa på i stället? Ett Saab som inte är konkurrenskraftigt är på sikt ingen tillgång för klustret.

I min underlagsrapport
"Clusters, Cluster Policy, and Swedish Competitiveness in the Global Economy" till Globaliseringsrådet pekar jag på att Sverige redan har en miljö som gynnar klustersamarbete – med såväl en tradition som ett managementtänkande som passar för samverkan.

Problemet är att
även stora satsningar som Uppsalabio och andra Vinnväxtkluster, bara har direkt ekonomisk effekt för det enskilda klustret, och knappast för hela näringslivet.

För att göra
klusterpolitik till ett viktigt instrument måste den syfta till att öka konkurrenskraften för ekonomin i sin helhet. För detta krävs:

Tydliga kanaler för
att systematiskt dra nytta av resultat och lärdomar från ett flertal kluster för att kunna fokusera näringspolitiken.

Ett övergripande perspektiv
för att utveckla länkar och underlätta samarbete mellan alla kluster. Varje region, och Sverige som helhet, har några dominerande kluster samt ett större antal kluster med potential.

Det behövs både
en dialog mellan dessa kluster och skräddarsydda politikerbjudanden för varje samarbetsvilligt kluster – utan att politikerna gör ett urval bland klustren.

Att innovations-, regional-
och infrastrukturpolitiken organiseras i ett klusterperspektiv. Klusterpolitiken blir då en effektiv kanal för hela näringspolitiken, inte ett nytt parallellt politikområde.

I stället för
att identifiera insatser för individuella företag eller branscher, kan kluster identifiera vilka insatser som stärker den generella konkurrenskraften.

För dessa förändringar
krävs först och främst ett tydligare inslag av "uppifrån och ned-politik". Processer som växer fram underifrån har många styrkor men för framgångar i större sammanhang krävs tydlig vägledning uppifrån.

Med sådant nytänkande
kan kluster politiken bli den andra pelaren i en ny svensk konkurrenskraftsstrategi vid sidan av den makro- och finanspolitiska strategin.

Och Saab? Marknaden
avgör om företaget kommer att vara en del av det svenska fordonsindustriklustret i fram tiden.

Individuella företag kan
inte alltid räddas trots att de utgör en del av ett kluster. Ett starkt kluster har dock lättare att återhämta sig och till och med öka sina marknadsandelar när efterfrågan i ekonomin återgår till normala nivåer.

Om dessa förutsättningar
är uppfyllda återstår bara viljan att sam arbeta för att hitta nya marknader – med staten som en viktigt partner.

Christian Ketels
doktor på Harvard och Handelshögskolan i Stockholm


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?