1515

Teknisk analys: Rekylen närmar sig

De amerikanska börserna som tyngt Stockholmsbörsen är utan tvekan översålda och en rekyl uppåt rycker allt närmare.

Stockholmsbörsens uppgångsförsök i förra veckan varade inte länge. Den totala nedgången summeras till blott 2,2 procent, men att uppgångsförsöket i sig inte nådde högre är ett tydligt svaghetstecken. OMXS30-index befinner sig nu endast en hårsmån från stödet vid 600- nivån.

Efter en vecka av stadigt fallande kurser ter sig sentimentet svagare än svagt på de amerikanska börserna. Detta är den tredje veckan i rad som Dow Jones Industrial Average når färska lägsta-nivåer. 7.000-nivån har brutits och inga tydliga stödnivåer finns att peka ut. Läget är lika prekärt för S&P 500 Stock-index som igår stängde under 700-nivån.

Även om det kan vara svårt att föreställa sig annat än röda siffror på börsskärmen just nu kommer en rekyl förr eller senare. Det har varit för enkelt för blankarna att tjäna pengar de senaste veckorna och det ska aldrig vara enkelt att tjäna pengar på börsen någon längre period. Rent tekniskt är Hausse Index-indikatorn för Dow Jones nu nere på samma nivåer som vid oktoberbotten och RSI-värdet har nått ännu lägre.

Detta är bara indikationer om att en rekyl närmar sig och i en fallande trend kan det vara dyrt att försöka pricka in en botten. För den som ändå vill försöka dra nytta av den kommande uppgången rekommenderar jag att först invänta en uppgångsdag och att sedan vara beredd på att snabbt gå ur positionerna om marknaden åter skulle vända.

I en så här utdragen nedgång, i en långsiktigt fallande trend, är det svårt att hitta fördelaktiga lägen. Oddsen talar allt mer för en motreaktion, varför det är svårt att hitta optimala blankningslägen. Samtidigt blir nedgången ofta överraskande stor och köppositionerna når snabbt stop-loss. Den tålmodige inväntar därför uppgångar i långsiktigt svaga aktier innan blankningar inleds.

Nibe-aktien som rekommenderades i förra veckan nådde aldrig ned till det angivna köpintervallet mellan 50 och 52 kronor. Aktien är fortsatt att betrakta som stark eftersom den stått emot den senaste veckans nedgång. Trelleborg-aktien öppnade starkt på onsdagen och föll sedan samma dag till stop-loss vid 29 kronor. Inget affärsintervall angavs men det kan ändå konstateras att köpförslaget ledde till en förlust.

Biotekniksektorn omfattar många aktier som trotsat den allmänna börsoron och stigit. En av aktierna är Bioinvent som nyligen nått upp till en övertydlig motståndsnivå vid 22 kronor. Omsättningen tilltog påtagligt under både fredagens och gårdagens uppgångar och kursen har lyckats hålla sig över 20 kronor. 20-kronorsnivån framstår därmed som en stödnivå, ett antagande som också stöds av att kursens medellånga glidande medelvärde befinner sig vid 20 kronor. En position mellan 20 och 20,20 kronor, i kombination med en målkurs vid 22 kronor och en stop-loss vid 19,60 kronor ger en fördelaktig relation mellan risk och potential.

En aktie i
sektorn som tidigare imponerat är Karo Bio. En formation som kan tolkas som en huvud-skuldra-formation ser nu ut att bildas i kursdiagrammet och om kursen stänger 3 procent under 9,30 kronor, som var februaris lägsta notering, bör man vara beredd på fortsatta nedgångar.

Nästa vecka vet
vi hur det gick.


Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.se.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?