1515

DEBATT: LAS är kejsarens nya kläder

Alla vet om att lagen om anställningsskydd inte skapar någon anställningstrygghet. De pågående huvudavtalsförhandlingar måste lösa de värsta problemen med LAS och konfliktreglerna, skriver Ulrik Wehtje, styrelseordförande i BBAB på DI debatt.

Lagen om anställningsskydd påminner om kejsarens nya kläder. Alla ser att det inte är LAS som skapar anställningstrygghet. Men få vågar säga det.

För de anställda
är det inte givet att turordningsreglerna tillämpas. För företagen leder LAS ofta till kostsamma och utdragna förhandlingar som försenar nödvändiga förändringar.

Endast god tillgång
på arbetstillfällen skapar trygghet. Tillgång på arbete skapas av konkurrenskraftiga företag med kompetenta och engagerade medarbetare.

Facken inser vanligtvis
företagens kompetens- och rationaliseringsbehov. Men det får dubbla lojaliteter att försvara vid upprättandet av avtalsturlistor. Då ska facket peka ut arbetskamrater med lång arbetstid som får gå till förmån för mer nyanställda.

Grundregeln, att anställningstiden
är det viktigaste, är en djupt rotad kvarleva från det forna brukssamhället som passar dåligt i dagens kunskapssamhälle.

Några drabbas särskilt
hårt av dagens LAS-regler:

Unga och
andra med korta anställningstider.

Människor som
vantrivs på arbetet.

De som
har valt att stå utanför facket.

Att ungdomar tidigt
slås ut kan få långtgående konsekvenser, främst för de enskilda individerna men också för samhället. Personer som har investerat i utbildning och kompetensutveckling i stället för anställningsår drabbas också, liksom de som har valt att pröva olika arbetsuppgifter på flera arbetsplatser.

Den andra gruppen
består av personer som av olika skäl inte trivs på sina arbeten. För en arbetsgivare som satsar på vidareutbildning är utgångspunkten att de anställda ska vilja stanna.

I situationer där
ett nytt arbete vore bäst för alla parter skapar LAS märkliga konsekvenser. Ska den anställde ge upp sina kvalifikationsår och gå ut i "otrygghet"? Till att börja med kan det upplevas som än värre än den akuta vantrivseln.

Den tredje missgynnade
gruppen talas det förvånansvärt lite om – de som har valt att inte gå med i facket.

Det tycks finnas
en grunduppfattning att de får skylla sig själva. Oavsett skälen till att stå utanför är den negativa föreningsfriheten en av våra grundlagsskyddade rättigheter.

Tyvärr är det
skyddet inte mycket värt. De första som hamnar på uppsägningslistan vid förhandlingar är just de oorganiserade. Detta är en faktor för många när de väljer att gå med i facket. Allt detta motverkar en sund rörlighet.

Jag ser stora
fördelar med en arbetsmarknad med tydliga parter. En arbetsmarknad vars regelverk baseras på välavvägda och sunda bestämmelser.

I nuvarande lagstiftning
finns ett antal punkter där så inte är fallet. Jag hoppas på att parterna i pågående huvudavtalsförhandlingar ska kunna justera de värsta problemen med LAS och konfliktreglerna.


Ulrik Wehtje
styrelseordförande i BBAB


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?