1515

Stockholmsbörsen: Ericsson sänkte humöret

Stockholmsbörsen föll betydligt på fredagen efter kraftiga nedgångar för Ericsson och Volvo. Dagens glädjeämne var Boliden som rusade med nästan 17 procent.

Vid stängning hade OMXS30 fallit med 2,7 procent till 661,6. Stockholm gick klart sämre än de ledande Europabörserna som stängde på positivt territorium. Omsättningen stannade på 20,1 kronor.

Sony Ericssons vinstvarning
sänkte Ericsson, B-aktien rasade med 9,0 procent till 69:00 kronor. Sony Ericsson räknar med en förlust före skatt i intervallet 340-390 miljoner euro, exklusive omstruktureringskostnader beräknade till 10-20 miljoner euro. Enligt aktieanalytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med innebär Sony Ericssons vinstvarning för det första kvartalet att estimaten för Ericsson nu kommer att justeras ner.

"Trots att vi
löpande under kvartalet justerat ned våra estimat så blir vi tvungna att göra ytterligare nedjusteringar", säger Håkan Wranne, analytiker på Swedbank.

Branschkollegan Nokia föll
med 5,2 procent till 91:90 kronor efter Sony Ericssons vinstvarning.

Volvo backade med
4,1 procent till 42:40 kronor. JP Morgan har sänkt sin rekommendation för aktien till undervikt från neutral, investmentbanken anser att Volvo har två tuffa förlustår framför. JP Morgan tycker vidare att konkurrenterna Scania och MAN är betydligt intressantare investeringsobjekt. Rekommendationen från Scania höjdes från neutral till övervikt vilket fick B-aktien att stiga med 3,9 procent till 66:50 kronor.

Boliden fortsatte stiga
kraftigt på fredagen, aktien handlades upp med hela 16,9 procent till 41:40 kronor. På torsdagen förklarades kursstegringen av kraftiga uppgångar både i priset på zink och koppar. På fredagen gynnades Boliden av att kronan försvagades betydligt mot dollarn, dessutom finns det tekniska förklaringar bakom uppgången.

"Aktien steg över
35 kronorsnivån i går och bröt därmed ett tekniskt motstånd, aktien har försökt bryta det motståndet den senaste veckan. Den fundamentala förklaringen till att man köper aktien i dag är att kronan försvagas mot dollarn igen efter den senaste veckans stora förstärkning. Bolidens gynnas av en svagare krona", säger Alexander Vilval, analytiker på HQ Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Det svensk-kanadensiska gruvbolaget
Lundin Mining steg på fredagen med 10,2 procent till 9:20 kronor på Stockholmsbörsen.

Lundin Petroleum är
ett annat råvarubolag som fortsatte gå starkt på fredagen, aktien steg med 5,9 procent till 45:00 kronor med stöd från den positiva utvecklingen i oljepriset under veckan.

Bland bankerna gick
SEB och Nordea något sämre än index och bägge noterade nedgångar på 3,5 procent, SEB A stängde på 27:80 medan Nordea stannade på 46:20.

Skistars halvårsrapport togs
emot med en gäspning, aktien stängde oförändrat på 80:50 kronor. Skistar rapporterade ett resultat efter skatt på 417 miljoner kronor (334) för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2008/2009.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?