ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Miljoner borta i Svenska Valutagruppens konkurs

Valutamäklaren Svenska Valutagruppen är begärd i konkurs. Cirka 500 kunder har drabbats och minst 120 miljoner kronor uppges vara borta.
Ekobrottsmyndigheten har inlett en förundersökning mot Svenska Valutagruppen för misstanke om ekonomisk brottslighet.

"Utredningen inleddes den 12 mars men än så länge är den inte riktad mot någon speciell person", säger Eva-Lisa Lennstrand.

På Svenska Valutagruppens hemsida står fortfarande att de är Sveriges ledande valutamäklare och kunderna uppmanas att utan courtage och andra kostnader investera hos dem, däremot står ingenting om konkursen.

De senaste åren
har Svenska Valutagruppen lockat investerare att satsa på valutahandel. Kunderna har nyligen informerats via ett brev att Ekobrottsmyndigheten fått en anmälan att Valutagruppen utsatts för allvarlig ekonomisk brottslighet.

Enligt medieuppgifter handlar
det om minst 120 miljoner kronor som är försvunna, samt att även Valutagruppens vd försvunnit.

Finansinspektionen har
tidigare fått flera klagomål på Svenska Valutagruppen.

”Jag har fått samtal från ett 10-tal personer under de två senaste månaderna. De har klagat på att det inte har gått att nå företaget, vare sig via telefon, mejl eller brev. Den sista månaden verkar det som om det har varit omöjligt att nå företaget”, säger Jan Sjödin, enhetschef på Finansinspektionen.

”Problemet är att
vi inte kan kontrollera företaget. De har bara varit registrerade, vilket enbart betyder att vi i samband med registreringen gör en kontroll av ägare och ledning, bland annat för att se att de inte har skatteskulder. Just den här formen, ’registrering’, anser vi vara olycklig. Den låter väldigt förtroendeingivande hos allmänheten och företagen lyfter gärna fram detta väldigt mycket i sin marknadsföring. Men en registrerad verksamhet är det ingen som kollar, jämfört med en tillståndspliktig verksamhet.”

Finansinspektionen har ändå
på onsdagsförmiddagen diskuterat konkursen i Svenska Valutagruppen.

”Det här företaget
står inte under vår formella tillsyn utan är bara registrerat hos Finansinspektionen. Så för vår del handlar det om huruvida företaget ska avregistreras och när det i så fall ska ske. Vi håller på att skapa kontakt med konkursförvaltaren för att höra hur han ska driva detta vidare”, säger Martina Gärdelund på FI.

”Den rättsliga aspekten av detta ligger helt utanför våra domäner.”

Di.se har utan framgång försökt nå företrädare för Svenska Valutagruppen.

Tyck till