1515

DEBATT: Kina är fel för Volvo

DEBATT: Inte bara de affärsmässiga utan också de etiska effekterna av att sälja Volvo till kinesiska Geely måste diskuteras, skriver Kelly Odell, Think Tank Management på DI Debatt.

Som före detta försäljnings­direktör på Volvo Personbilar gläds jag åt att lösningen på ägarfrågan börjar närma sig.

Men innan alla
hoppar av glädje över den kinesiska köparen Geely bör vi fundera över vad den långsiktiga ­effekt­en av en sådan affär kommer att bli.

För de anställda
och för Sverige som land blir effekterna på lång sikt mer ­negativa än positiva. Det finns ­betydande risker som måste ­över­vägas i ekonomiska, politiska och framför allt etiska perspektiv.

De som förespråkar
affären målar upp ett utopiskt scenario där Geely ­inves­terar i Volvos produktutveckling och har ett genuint intresse för att öka antalet arbetstillfällen i Sverige. De menar att köpet av Volvo bidrar till att öppna ­Kina för en demokratisering och ett drägligt liv för medborgarna, med både ekonomiskt välstånd och grundläggande mänskliga rättigheter.

En av Volvos
fackliga företrädare sa att ”det är inte Geely som avrättar ­poli­tiska fångar utan staten” (DI 4/12).

Tar Geely avstånd
från förtryck och avrättningar? Eller gynnar förtrycket rentav Geelys affärsidé? Extremt låga löner, omänskliga och farliga arbetsmiljöer utan minsta möjlighet för medarbe­tare att klaga eller organisera sig bidrar till att Geely kan tillverka sina produkter billigt och ha råd att köpa Volvo.

Geely kommer att
lära sig allt det kan av Volvo och sedan flytta så mycket som möjligt av produktionen till ­Kina, där produktionskostnaderna är en bråkdel av kostnaderna här hemma. Det har skett i bransch efter bransch och det blir inte annorlunda med ­Volvo.

Geely har sagt
att det inte tänker flytta arbetstillfällen från Göteborg till ­Kina men att det ska verka för ­volym­tillväxt i Kina. Volvos fabriker i Gent och Göteborg har i dag för låg produktionstakt för att vara lönsamma. Det har ­redan ­före­kommit diskussioner om att stänga en av fabrikerna. De blir inte mer lönsamma om bilarna vid en ökad försäljning tillverkas i Kina.

Kanske måste den
svenska ­bil­­industrin gå samma väg som ­varvs­­industrin och textilindustrin. I så fall kan väl jobben gå till Kina lika väl som någon annanstans – eller hur?

Kina blir en
allt viktigare motor i den globala ekonomin. Det är oroväckande att en av världens mäktigaste ekonomier är en diktatur som på intet sätt lever upp till våra värderingar om hur ett land ska behandla sitt folk. Ett land med denna starka ekonomi, med en av världens mäktigaste militärmakter, ­betraktar ideologiskt västvärlden som sin fiende. Detta bör oroa oss.

Det finns andra
alternativ för Volvo. Ford kan behålla Volvo eller söka en annan köpare. Det finns flera intressenter. Volvo är en stark och livskraftig biltillverkare med möjlighet till en lång och fortsatt framgångsrik framtid med rätt ägare. Geely är inte den rätta ägaren.

Kelly Odell, Think Tank Management


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?