1515

Stockholmsbörsen: Dubaiskräck härjar igen

Efter en positiv inledning på dagen vände Stockholmsbörsen nedåt vid lunchtid. Till förlorarna hörde bland annat bankaktierna. Clas Ohlson gick mot strömmen efter att ha lämnat en rapport som slog analytikernas förväntningar.

SIX Generalindex var klockan 14.37 ned 1,5 procent till 287 medan OMXS30-index backade med 1,7 procent till 949. Omsättningen uppgick till 10,1 miljarder kronor.

Utvecklingen i övriga
Europa var likartat. En aktiemäklare som Dow Jones Newswires talat med pekar på ett antal negativa punkter som bidrar till tillbakagången. Han nämner bland annat handelsstoppet i Fortis samt en ökad oro över situationen i Grekland, Irland och Dubai.

Nakheel, som ägs av Dubai World, har redovisat en förlust på 13,4 miljarder dirham, motsvarande 3,7 miljarder dollar för bolagets första sex månader i det brutna räkenskapsåret.Dubai World inledde förra veckan samtal med ett antal banker för att omstrukturera 26 miljarder dollar i skulder, vilket inkluderar en obligation om 3,5 miljarder dollar utställd av Nakheel. Obligationen löper ut den 14 december.

Den brittiska industriproduktionen som kom in oförändrad i oktober jämfört med månaden innan samt den tyska industriproduktionen som oväntat gick ned i oktober bidrar också till nedgången, enligt aktiemäklaren.

I OMX30 var
det få aktier som inte visade röda siffror i den tidiga eftermiddagshandeln. Bland bankaktierna tappade Swedbank 3,0 procent, SEB 2,6 procent, Nordea 2,7 procent och Handelsbanken 2,8 procent.

H&M fortsatte att
gå svagt och betalades 2,2 procent lägre. Marknaden väntar med spänning på novembers försäljningssiffror som presenteras nästa vecka.

Ericsson och Nokia
tillhörde storbolagen som trotsade nedgången och handlades 0,6 procent respektive 0,7 procent högre. HSBC har höjt rekommendationen för Ericsson till övervikt, från tidigare neutral. Riktkursen höjdes samtidigt med 4 kronor till 84 kronor.

Bland dagens ljusglimtar
fanns Clas Ohlson, vars rapport mottogs väl. Bolaget redovisade ett resultat före skatt på 145 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Väntat resultat var 134 miljoner kronor, enligt SIX Estimates analytikerenkät. Även novemberförsäljningen, som redovisades samtidigt, var över förväntan.

"Bruttomarginalen kom ju
´in line´ med förväntningarna (40,5 %) men i övrigt var det bättre över hela linjen. Så det var en mycket bra rapport", sa en analytiker till Nyhetsbyrån SIX. Aktien ökade 3,4 procent till 151,50 kronor.

IT- och medicinteknikföretaget
Sectra, som också lämnade rapport på tisdagen, backade 3,1 procent. Resultatet före skatt landade på 0,9 miljoner kronor, att jämföra med 42 miljoner under samma period i fjol. Resultatet tyngdes av ofördelaktiga valutakurser, och då framförallt av dollars försvagning mot kronan, enligt VD Jan-Olof Brüer.

Hemelektronikföretaget Netonnet halverade
resultatet före skatt till 4,1 miljoner kronor under räkenskapsårets andra kvartal. Försäljningen ökade något.
"Sammantaget är vi inte nöjda med kvartalet men kan ändå vara stolta över att göra vinst i en bransch där många blöder", skrev VD Anders Halvarsson i rapporten. Aktien tappade drygt 11 procent till 92,50 kronor.

Nordea har inlett
bevakningen av byggbolagen NCC och JM med rekommendationen köp. JM:s riktkurs sätts till 142 kronor och NCC:s till 148 kronor. NCC var backade 0,4 procent medan JM betalades 1,8 procent lägre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?