1515

Räntor och valutor: Dollarn kommer tillbaka

Europeiska statspappersräntor öppnade måndagens handel blandat, med svagt stigande räntor i korta löptider medan långräntor sjönk något i linje med en tillbakagång för långa USA-räntor på fredagskvällen.

Dollarn handlas på något starkare nivåer än vid den svenska marknadens stängning på fredagen. USA-valutan gav upp en del av fredagens förstärkning i den asiatiska handeln men stärktes på nytt mot euron i den tidiga Europahandeln på måndagen.

Svenska obligationsräntor
ställdes upp ett par punkter i korta löptider och sjönk lika mycket i långa löptider i måndagens öppningshandel. Kronan handlas svagare än på fredagen. Euron stärktes till drygt 10:40 mot kronan tidigt på måndagsmorgonen, därefter återhämtade sig kronan något men i den tidiga Europahandeln var krontrenden åter negativ.

Upplysningscentralen rapporterade
på måndagsmorgonen att antalet företagskonkurser sjönk 5 procent i november, jämfört med november 2008. Det var andra månaden i rad som UC kunde rapportera färre konkurser jämfört med motsvarande månad 2008.

UC räknar nu
med att antalet företagskonkurser kommer att uppgå till omkring 7.000 för helåret 2009. Det är 1.500 fler än under 2008, men i paritet med 2003, som är toppnoteringen för konkurser under 2000-talet.

"Med tanke på
finanskrisen och det snabba konjunkturfallet var denna utveckling väntad och konkursnivån är inte på något sätt dramatisk ur ett längre historiskt perspektiv", säger Roland Sigbladh.

UC räknar nu
med att företagskonkurserna kommer att öka med 5 procent.

Teknikföretagens nya konjunkturbarometer
tyder på att exportorderingången ökar på bred front, medan orderutvecklingen på hemmaplan är mer splittrad. Kapacitetsutnyttjandet beskrivs som lågt, med få undantag, och efterfrågan på personal för fortsatt "rekordlåg".

Chefekonomen Anders Rune
konstaterar att orderutvecklingen under fjärde kvartalet ändå visar att konjunkturen har passerat den absoluta botten, och riktningen framöver är uppåt. Men det låga kapacitetsutnyttjandet och låga anställningsbehovet är en "påminnelse om hur djup lågkonjunkturen fortfarande är och att det är en lång väg tillbaka upp från botten".

Klockan 9.30 publicerar
Riksgälden utfallet för statens lånebehov i november, och klockan 10.00 publicerar SEB sin boprisindikator för december.

På den europeiska
agendan riktas blickarna på måndagens främst mot tysk industriorderstatistik för oktober, klockan 12.00. Enligt Bloomberg News Enkät väntas orderingången ha stigit 0,8 procent jämfört med månaden före och sjunkit 6,2 procent jämfört med oktober 2008. Klockan 10.00 publiceras isländsk BNP-statistik för tredje kvartalet.

Den oväntat positiva
amerikanska sysselsättningsrapporten för november i fredags satte fart på spekulationer om huruvida det kan innebära att Federal Reserve kommer att tidigarelägga en första räntehöjning. På terminsmarknaden indikerade prissättningen på fredagskvällen en drygt 50-procentig sannolikhet för att Fed kommer att höja styrräntan med minst 25 punkter senast i juni 2010.

Charles Plosser, som
vanligtvis brukar betraktas som en av de mer hökaktiga Fedledamöterna, indikerade dock på fredagskvällen att han inte är redo att låta en överraskande positiv månad på arbetsmarknaden utgöra skäl för att ändra policyhållningen. Klockan 18.00 på måndagen, svensk tid, talar Fedchefen Ben Bernanke inför the Economic Club of Washington, och marknadsaktörer ser fram mot eventuella kommentarer om den aktuella ekonomiska utvecklingen.

Ekonomerna på Goldman
Sachs skev i bankens veckobrev att jobbstatistiken naturligtvis var "mycket bättre än väntat - men fortfarande svag i absoluta termer". Övrig inkommande statistik har varit mer blandad, och sammantaget ser Goldman Sachs inte skäl att ändra sin bedömning om att Fed kommer att behålla den rekordlåga styrräntan länge än.

"Om våra ekonomiska
prognoser är rimligt korrekta kommer Fed fundsräntan bli kvar på noll under 2010 och, mer troligt än inte, även under 2011", skrev Goldman Sachsekonomerna i veckobrevet.

De lyfter fram
tre faktorer som skäl för att räkna med att Fed kommer att avvakta med räntehöjningar; för det första betyder en känrinflation på 1 procent eller lägre, kombinerat med en arbetslöshet på 10 procent eller mer, att det är befogat med en "mycket expansiv" policy. För det andra talar "riskhantering" för att åtstramningar bör komma senare snarare än tidigare, och för det tredje kommer en gradvis åtstramning i den finanspolitiska hållningen och ett slut för Fed program för tillgångsköp att i någon mån ersätta - och därmed fördröja - en höjning i styrräntan i viss grad.

Senare i veckan
riktas USA-intresset kanske främst mot fredagens detaljhandelsstatistik för november, och mot torsdagens veckostatistik över nyanmälda arbetslösa för indikationer om den positiva trenden på arbetsmarknaden kommer att fortsätta.

På Europaagendan riktas
intresset kanske främst mot Bank of Englands räntebesked på torsdag. Det kommer också industriproduktionsdata från Tyskland och Storbritannien på tisdag, och på torsdag publicerar ECB sin månadsrapport.

För svensk del
publicerar SCB industridata, produktion och orderingång, för oktober på onsdag, och på torsdag kommer KPI-statistik för november. Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI ha sjunkit 0,1 procent jämfört med i oktober och med 0,7 procent jämfört med i november 2008.

På fredag publicerar
TNS/Prospera också en inflationsundersökning bland finansmarknadsaktörer, som kan bli viktig input för Riksbankens penningpolitiska möte den 15 december.

Måndag kl 9.10 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 7:0052 (6:9133)
EUR/SEK 10:4047 (10:3295)
EUR/USD 1:4854 (1:4942)
US obl 10y 3,47 (3,50)
Tysk obl 10y 3,22 (3,25)
Räntegap/ty 5 (4)
SSV 6 mån 0,25 (0,25)
Statsobl 10y 3,27 (3,29)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?