ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Julen är kreditens högtid

Snabba krediter lockar allt fler, inte minst i juletider. Svenska folkets lån utan säkerheter uppgår i dag till 165 miljarder kronor. Allt från kontokrediter för runt 6-7 procent till ockerräntor uppemot 2.000 procent på sms-lån. Den som har alltför många dyra lån kan mildra eländet genom att samla krediterna på ett ställe.
Konsumentverket försöker stävja de värsta avarterna när det gäller sms-lån och andra dyra snabblån. Fyra fall har dragits till Marknadsdomstolen, där Ferratum och Mobillån har blivit fällda. Marknadsdomstolen förbjudet avgifter som inte går till att täcka kostnader för de enskilda krediterna.

Korta lånetider och
höga uppläggningsavgifter gör att den effektiva räntan på mindre lån blir astronomisk. Den som lånar en tusenlapp av Kundfinans får betala en effektiv ränta på 2.125 procent. Vid lån på 3.000 kronor krymper räntan till 1.159 procent. Lånen löper på 30 dagar.

Den som lånar
4.000 kronor av lånebolagen Folkia och Risicum betalar 311 respektive 471 procent i effektiv ränta. Vid en lånad tusenlapp stiger räntan till dryga 1.000 procent.

En ny kredit
hos banker eller kreditmarknadsbolag kan vara en väg ur låneträsket. För låneförmedlaren Lendo har de dyra snabblånen hjälpt bolaget att komma igång med sin affärsidé. Ett 50-tal kunder om dagen med sms-lån hör av sig och söker hjälp med ny finansiering.

"Det är inte bara yngre
som har problem, i stället är det ofta folk kring 35-40 år där många till slut tagit sms-lån för att betala andra räntor", berättar Lendos försäljningschef Johan Hultin.

"Vi kanske inte alltid kan
lösa bort alla lån, men har man avbetalningsköp, kontokrediter eller sms-lån kan vi nästan alltid ordna ett bättre lån som ersättning."

Genom att samla
kundens lån och ta in offerter från banker och andra långivare kan Lendo hjälpa de flesta att få ned räntebördan rejält.

"En stor fördel
för kunden att det bara tas en kreditupplysning, trots att kunden får låneförslag från flera olika långivare. Annars kan ju många kreditupplysningar göra att man nekas kredit", säger Johan Hultin.

"Den vanliga kunden
vill lösa bort dyra kontokortskrediter, avbetalningsköp och eventuellt några sms-lån. Genomsnittslånet som det handlar om ligger runt 120.000 kronor."

För dem som
sitter fast i kontokortsfällan går det att kapa sina kostnader rejält. Ett exempel ur Lendos kundregister är paret som hade sju olika lån och kontokrediter på sammanlagt 75.000 kronor. Räntorna har legat mellan 10 och 20 procent.

Genom ett nytt
lån på hela summan och en ränta på 11,2 procent minskar den månatliga kostnaden med en tusenlapp till 2.400 kronor. Efter tre år är skulden borta.

Ett annat exempel
är 30-åringen som hade två lån på sammanlagt 52.000 kronor och en genomsnittlig ränta på 13 procent. Ett nytt lån med en ränta på 6,6 procent pressade ned lånekostnaderna med drygt en tusenlapp i månaden.

"På privatlån finns
det stora marginaler som kan pressas, det gör det inte på bolån", säger Johan Hultin.
Tyck till