1515

Stockholmsbörsen: Verkstad och banker lyfter

Stockholmsbörsen steg när handeln återupptogs på måndagen efter flera dagar med julfirande.

Utvecklingen var liknande på flera av de ledande europeiska börserna sedan makrostatistik från både USA och Japan generellt inkommit bättre än väntat under julhelgen.

Klockan 9.45 var
OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 966,4. Omsättningen uppgick till blygsamma 0,7 miljarder kronor. Även i Europahandeln var omsättningen tunn där bland annat Londonbörsen höll fortsatt helgstängt.

Allmänt högre riskaptit
lyfte verkstad, råvarurelaterat och bank. Atlas Copco A var 1,1 procent upp till 107 kronor, Boliden ökade 1,4 procent till 91,10 kronor och Nordea avancerade 0,9 procent till 75,25 kronor.

På julafton rapporterades
en uppgång i order varaktiga varor i USA med 0,2 procent i november, väntat var +0,5 procent, men exklusive transportsektorn var uppgången 2,0 procent, mer än väntade 1,1 procent. Dessutom sjönk antalet nyanmälda arbetslösa med 28.000 till 452.000 under vecka 51, väntat var en nedgång till 470.000.

Även japansk statistik
har överlag varit lite starkare än väntat under julhelgen. Arbetslösheten i november steg som väntat till 5,2 procent, hushållens konsumtion ökade mer än väntat medan detaljhandeln sjönk något mindre än väntat samma månad.

Industriproduktionen i Japan
ökade 2,6 procent i november jämfört med oktober, väntat var 2,5 procent. Det var nionde månaden i rad med stigande industriproduktion och den längsta uppgången de senaste 12 åren.

Scania B klättrade
0,4 procent till 93,80 kronor. Vd Leif Östling har i en intervju med Welt Am Sonntag sagt att han ser begränsad potential för synergier i en affär med MAN.

Tele2 B steg
1,1 procent till 111,50 kronor medan Telia Sonera klättrade 0,2 procent till 52,65 kronor. Bolagen har ingått en förlikning om en tvist rörande viss samtrafik för perioden före den 31 december 2003. Förlikningen innebär att Teliasonera betalar cirka 340 miljoner kronor till Tele2 Sverige.

Investor B var
0,4 procent upp till 134,80 kronor. Vd Börje Ekholm säger i en intervju i måndagens DN att antalet nyemissioner sannolikt kommer att öka under 2010 då allt fler bolag behöver finansiera sin tillväxt samtidigt som han anser att det är rimligt att utdelningarna återgår till mer normala nivåer.

Dow Jones slutade
0,5 procent högre på julaftonen, efter att ha stängt kring oförändrat på onsdagen vilket också var i linje med nivån kring europeisk/svensk stängning. S&P 500 steg 0,5 procent och Nasdaq Composite var 0,7 procent högre.

Nikkei 225 steg
1,3 procent på måndagen efter en nedgång om 0,4 procent på fredagen och en uppgång om 1,5 procent på torsdagen. Kinas Shanghai Composite Index adderade 1,5 procent på tillväxtoptimism, men hölls ändå tillbaka något av att premiärminister Wen Jiabao sagt att den kinesiska regeringen kommer att dämpa fastighetspriserna.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?