1515

Stockholmsbörsen: Uppgång i tunn handel

Stockholmsbörsen stängde i tunn handel något högre på måndagen, för tredje handelsdagen i följd.

"Man kan konstatera att det är fortsatt väldigt jullugnt. Många affärer är skatterelaterade vilket är normalt för den här tiden på året", sa en chefanalytiker i en kommentar till nyhetsbyrån Direkt.

Börsen lyckades däremot
inte riktigt komma i kapp uppgångarna i framför allt Asien, men även New York under julledigheten när Stockholm hade stängt.

"Jag kanske tyckte
att det kunde ha varit mer klös i marknaden i dag. Men det är väl just så att de flesta är på semester, så det blir inte så mycket affärer", sa chefanalytikern vidare.

Slutnoteringen på OMXS30-index
blev 965, en uppgång med 0,4 procent. Omsättningen nådde dryga 5 miljarder kronor.

Mest köpintresse väckte
råvarurelaterade bolag under måndagen. Dollarn kom under förnyad press, vilket triggade basmetallpriserna i London. Boliden och Lundin Mining slutade vardera dryga 1 procent högre.

Tendensen inom verkstad
var mestadels positiv under dagen, med Atlas Copco som draglok. Aktien var upp med 0,7 procent till 106,50 kronor.

Till förlorarna hörde
Scania, som tappade drygt 1 procent till 92,50 kronor. Vd Leif Östling är fortsatt skeptisk till en affär med tyska MAN. Potentialen i synergierna är begränsade, uppger han i tysk media.

Bland operatörerna bjöd
Tele2 på motstånd efter nyheten om en förlikning kring viss samtrafik med Telia Sonera, som nu betalar cirka 340 miljoner kronor till Tele2 Sverige.

Tele2 befinner sig
i en god position och en stabilare konjunkturbild kommer att bidra till operatörens momentum, uppgav vd Harri Kopponen i internationell media under måndagen. Tele2 slutade nära 1 procent högre på 111,40 kronor.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor
slutade oförändrat på 134,50 kronor. Vd Börje Ekholm ser framför sig betydligt fler företagsaffärer under nästa år, och det efter ett klent affärsår 2009.

"Vi har ett
antal företag, i den svenska portföljen såväl som den utanför Sverige, som är redo för börsen", sa han till Dagens Nyheter i en intervju.

Astra Zenca, ett av
Investors stora kärninnehav, fortsatte upp efter nyheten om förvärvet av det franska forskningsföretaget Novexel. Aktien blev den mest omsatta på måndagen och slutade på 337,70 kronor, en uppgång med 0,5 procent.

"Det ökar förhoppningarna
om att Astra kommer att kunna stärka produktportföljen och därigenom parera för kommande patentbortfall. Det väl också en påminnelse om Astras handlingsutrymme med tanke på de extrema kassaflöden som bolaget genererar", sa chefsanalytikern.

Köpfesten i Metro
höll i sig efter det att två storbanker på kort tid höjt sina rekommendationer. Att kostnadsbesparingarna börjar bita och ljusare utsikter i Frankrike är två skäl till att Handelsbanken höjt till köp från öka.

Metro B steg
med 12 procent till 1 krona.

Billerud tog hem
ytterligare 4 procent på måndagen och har på en månad stigit kring 15 procent. En förbättrad prisbild inom pappersmassa, men även kartong, är en förklaring bakom kursökningen enligt chefanalytikern.

Signaler om en
bra julhandel och allmänt ökad konsumentefterfrågan hjälpte upp RNB, som slutade över 3 procent högre på 10 kronor. Även vinterexponerade Skistar steg, med 2 procent till 129,25 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?