1515

Räntor & valutor: USA-räntor upp under julhelgen

USA-räntorna har stigit sedan den tidiga svenska stängningen på onsdagen i förra veckan. Den tvååriga statsobligationen handlas på 0,98 procent, 8 punkter upp från onsdagen, medan tioåringen är 10 punkter upp på 3,84 procent.

USA-statistiken på onsdagen
var en besvikelse, där såväl Michiganindex som privatkonsumtion kom in svagare än väntat och där försäljningen av nya hem i november sjönk 11,3 procent, väntat var en uppgång med 1,7 procent.

På julafton rapporterades
en uppgång i order varaktiga varor med 0,2 procent i november, väntat var +0,5 procent, men exklusive transportsektorn var uppgången 2,0 procent, mer än väntade 1,1 procent. Dessutom sjönk antalet nyanmälda arbetslösa med 28.000 till 452.000 under vecka 51, väntat var en nedgång till 470.000.

RDQ Economics skrev
i ett marknadsbrev att nedgången i nyanmälda arbetslösa drog ned fyraveckorssnittet för 16:e veckan i följd, nu till 465.250, vilket ökar sannolikheten för att vi ska få se en positiv sysselsättningssiffra i december eller januari. Symboliskt ligger nu också nivån på nyanmälda arbetslösa på samma nivå som före Lehman-kraschen 2008.

Ränteuppgången kan ses
som en viss positionering inför veckans emissioner av statsobligationer för totalt 118 miljarder dollar. På måndagen emitteras 44 miljarder dollar i tvååriga statsobligationer, på tisdagen 42 miljarder dollar i femåriga obligationer och på onsdagen 32 miljarder dollar i sjuåriga obligationer.

Efterfrågan vid emissionerna
kan komma att få stöd av uppgången i räntorna under de senaste dagarna enligt Michael Pond, räntestrateg på Barclays i New York.

"Vi har sett
en ganska rejäl avsäljning, vilket lägger grunden för rätt bra auktioner nu när statsobligationerna har blivit billigare. Sjuåringen som kommer precis dagen före nyårsafton när Fed har varit en stark köpare av sjuårssektorn för att hjälpa boräntorna: det är sannolikt auktionen att oroa sig för", sade Michael Pond enligt Bloomberg News.

Japansk statistik under
julhelgen har överlag varit lite starkare än väntat. Arbetslösheten i november steg som väntat till 5,2 procent, hushållens konsumtion ökade mer än väntat medan detaljhandeln sjönk något mindre än väntat samma månad.

Industriproduktionen ökade 2,6
procent i november jämfört med oktober, väntat var 2,5 procent, och KPI sjönk 1,9 procent i årstakt i november, väntat var -2,0 procent. Kärn-KPI sjönk däremot med väntade 1,7 procent.

Tokyobörsen stiger på
måndagen och statsobligationerna handlas 1-3 punkter upp, med den tioåriga statsobligationen upp 2 punkter till 1,30 procent.

Den japanska regeringen
släppte under julhelgen sin budget för 2010, som uppgår till rekordstora 92.300 miljarder yen och inkluderar nya emissioner av statsobligationer för 44.300 miljarder yen för att finansiera underskottet.

Arbetet med budgeten
har samtidigt tagit på krafterna för 77-årige finansministern Hirohisa Fujii, som har tagits in på sjukhus på grund av högt blodtryck och utmattning.

Kyohei Morita, chefekonom
på Barclays Capital i Tokyo, sade till Bloomberg News att detta inte kommer att ha någon inverkan på marknaderna givet att budgeten redan har släppts och att handlarna för närvarande inte är "på alerten" för interventioner på valutamarknaden.

Kinas premiärminister Wen
Jiabao sade i en intervju med statliga Xinhua News Agency att regeringen ska försöka dämpa fastighetspriserna, absolut inte ge efter för tryck att appreciera yuanen och hålla inflationen på "rimliga" nivåer.

Wen Jiabao sade
också att regeringen kommer att behålla en "lätt expansiv" penningpolitik och en "proaktiv" finanspolitisk hållning, och tillade att det skulle vara ett skulle vara ett misstag att dra tillbaka stimulanståtgärderna för tidigt. Kinas regering höjde också sin bedömning av BNP- tillväxten för 2008 till 9,6 procent, från tidigare 9 procent.

På valutamarknaden har
dollarn tappat till 1:438 mot euron jämfört med 1:425 vid den tidiga svenska stängningen på onsdagen. Mot yenen har dollarn stärkts till 91:60 från 91:80. Kronan har under motsvarande tid tappat marginellt till 10:46 mot euron och stärkts 6 öre till 7:27 mot dollarn.

Måndagens agenda är
mager, men senare i veckan väntas bland annat för svensk del detaljhandelsförsäljningen i november och handelsnetto unders samma månad. Detaljhandeln väntas ha ökat med 4,5 procent i årstakt, efter en uppgång med 5,5 procent i oktober, enligt SME Direkts prognosenkät.

Från Tyskland kommer
preliminärt december-KPI och från euroområdet M3 i november.

USA kommer bland
annat S&P/Case Schillers husprisindex för oktober, hushållens konfidensindikator för december, med en väntad uppgång till 53,0 från 49,5, och Chicago inköpschefsindex för december.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?