1515

Räntor & valutor: Kronan på fall inför långhelg

Europaräntorna trotsade en bred uppgång på börserna och vände ned på onsdagen. Vid lunchtid var statsobligationerna 1-3 punkter lägre, med störst nedgång i kortare löptider.

Svenska statsobligationer var vid penningmarknadens tidiga stängning, klockan 12, 2-3 punkter ned i kortare löptider medan längre obligationer var i stort oförändrade.

Handlare framhöll att
volymerna i Europa var små med avsaknad av marknadsdrivande nyheter. Ur ett axplock av Europadata kan noteras att tyska importpriser steg lite mer än väntat medan fransk privatkonsumtion sjönk oväntat i november. Det italienska konsumentförtroendet steg medan Nederländernas BNP sjönk 3,7 procent i årstakt tredje kvartalet, i linje med det preliminära utfallet.

Bank of England
publicerade protokollet från policymötet den 9-10 december, som visade att ledamöterna var eniga både om att lämna styrräntan på 0,5 procent och behålla målet att köpa tillgångar om 200 miljarder pund. Vad gäller det senare rättade därmed såväl Spencer Dale som David Miles in sig i ledet jämfört med novembermötet, då de reserverade sig och ville se ett lägre respektive högre mål.

Kommittéledamöterna konstaterade överlag
att det hade kommit in vissa positiva faktorer om utvecklingen på kort sikt sedan föregående möte, men att detta var relativt begränsat i förhållande till de osäkerheter som kvarstår.

Kommittén ansåg också
att utveckling i Dubai och Grekland, med åtföljande volatilitet på marknaderna, varit en påminnelse om chocker som kan påverka den brittiska ekonomin.

Bedömare noterar att
BOE förefaller att föredra att göra en mer genomgripande bedömning om storleken i de kvantitativa lättnaderna i samband de kvartalsvisa prognoserna. Nästa sådan kommer i februari.

"Det finns en
känsla att januarimötet kommer att vara lite av en irrelevans. Beslutet i februari står fortfarande och väger. De kommer sannolikt inte att göra mer, men det finns en betydande risk, kanske 35-40 procent, att de kommer att utvidga det", sade Ross Walker, ekonom på RBS i London, till Bloomberg News.

Daily Mail rapporterade,
med hänvisning till icke namngivna källor, att Bank of England kan komma att tillföra ytterligare 25 miljarder pund till den brittiska ekonomin nästa år för att ge stöd åt en bräcklig återhämtning. Enligt tidningen har Bank of Englands policykommitté konstaterat att detta kan göras utan att spä på inflationen.

Brittiska räntor gick
emot strömmen och steg 5-6 punkter på onsdagen, men analytiker såg protokollet som i stort sett förväntat och hänvisade istället till positionskorrigeringar och överdrivna rörelser under låg likviditet.

I Sverige presenterade
Svensk Handel/Stil en prognos för decemberförsäljningen på onsdagen. Enligt denna väntas skohandeln öka med 15-20 procent i december jämfört med i december 2008, räknat i jämförbara enheter och i löpande priser. För klädhandeln beräknas ökningen stanna vid 2-3 procent.

Stils ordförande, Mikael
Sandström, konstaterade att det ymniga snöandet på många håll gjorde att julhandeln kom av sig något den senaste helgen, och det gör att dagarna före jul blir än mer avgörande för hur den totala julhandeln går. Snötäcket har dock varit mycket positivt för just skohandeln, "då behovet av riktiga skodon visat sig".

Om Stils prognos
för december slår in skulle det innebära att klädhandeln ökar med 0,2-1,0 procent under helåret 2009, medan skohandeln stiger 3-4 procent.

USA-räntorna har sjunkit
tillbaka ett par punkter i Europahandeln, efter att ha tickat upp på tisdagskvällen. Den tvååriga statsobligationen handlas på 0,90 procent, 3 punkter upp från svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen är oförändrad på 3,74 procent.

Under eftermiddagen kommer
USA-statistik över privata inkomster och konsumtion i november, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas inkomsterna ha ökat med 0,5 procent medan konsumtionen väntas ha stigit med 0,7 procent. Kärninflationstakten, enligt måttet core PCE, väntas ha stigit till 1,5 procent i november från 1,4 procent i oktober

Klockan 16.00, eller
sannolikt något tidigare, kommer det slutliga Michiganindexet för december, som väntas ha stigit till 73,8 från 73,4 i början av månaden.

Försäljningstakten på nya
bostäder väntas vidare ha stigit 1,7 procent i november jämfört med i oktober. RDQ Economics befarar dock att försäljningstakten kan ha fallit tillbaka något, främst baserat på en nedgång i NAHB:s sentimentsindikator bland husbyggarna.

I eftermiddag ska
också det amerikanska finansdepartementet lämna besked om nästa veckas auktioner av två-, fem- och sjuåriga statsobligationer. Ekonomerna på Morgan Stanley tror att finansdepartementet vill försöka begränsa volymerna givet att helgerna innebär att aktiviteten blir låg även nästa vecka. Deras prognos är att volymerna därmed ligger kvar på samma nivå som vid det förra motsvarande erbjudandet, det vill säga 44 miljarder dollar i tvååringar, 42 miljarder i femåringar och 32 miljarder i sjuåringar.

Även på valutamarknaden
uppges handeln vara begränsad inför helger och årsskifte. Dollarn har parkerat runt 1,425 mot euron, något starkare än vid svensk stängning på tisdagen, och handlas runt 91,80 mot yenen, även det en liten förstärkning.

"Folk tar tillfället
i akt från bra USA-data för att köpa dollar före årsskiftet. Men den stora bilden har inte förändrats och Fed har varit rätt tydlig med sina intentioner att hålla räntorna låga, så vi förväntar oss att dollarn ska komma under press igen under det nya året", sade Simon Derrick, valutastrateg på BNY Mellon i London, till Bloomberg News.

Greg Gibbs, valutastrateg
på RBS i Sydney, konstaterade att den amerikanska ekonomin "tuffar på" i sin återhämtning med en del hyfsade data, och att dollarn kan ha mer att hämta.

"Marknaden omvärderar en
del av de större valutorna, särskilt yenen och euron. Dollarn har mer att erbjuda från de här nivåerna än vad de andra valutorna har, givet problemen vad gäller periferin i Europa", sade han.

Kronan tappade lite
under tisdagen och hade vid den tidiga stängningen försvagats 3 öre till 7,33 mot dollarn och 3 öre till 10,45 mot euron, jämfört med noteringarna vid tisdagens stängning.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?