1515

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på tisdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, och därmed följdes den positiva utveckling som varit i USA och Japan.

Klockan 9.45 var OMXS30 0,9 procent högre till noteringen 956,4. Omsättningen uppgick till 2,1 miljarder kronor.

Banksektorn utvecklades väl
i linje med Europahandeln. Nordea steg 1,3 procent till 74 kronor, SEB A ökade 1,3 procent till 44:80 kronor, Swedbank A var 1,0 procent upp till 69:70 kronor och SHB A adderade 0,6 procent till 204:30 kronor.

Bank of America/Merrill
Lynch har tagit bort Nordea från sin så kallade least preferred-lista men lagt till Swedbank. Sedan tidigare finns Handelsbanken på least preferred-listan.

Volvo B avancerade
1,4 procent till 63:10 kronor, Scania B var 1,4 procent högre till 94:85 kronor och SKF B klättrade 1,2 procent till 122:20 kronor.

I eftermiddag publiceras
definitiva BNP-siffror för tredje kvartalet i USA. BNP-statistiken väntas inte visa några förändringar jämfört med föregående beräkning, som visade en BNP-tillväxt på 2,8 procent.

SSAB A klättrade
2,4 procent till 120:70 kronor. Alcoa steg 8 procent i New York på måndagen efter att Morgan Stanley höjt sin rekommendation för aktien.

Något sämre gick
Autoliv som var 0,5 procent upp till 315:50 kronor, Trelleborg B som var oförändrad till 52:75 kronor och Haldex som tappade 0,9 procent till 44:60 kronor. Reuters skriver att Toyota Motor ska minska kostnaderna för inköp av bildelar med 30-40 procent under de kommande tre åren och hänvisar till de japanska tidningarna Asahi och Nikkei.

NCC B handlades
upp 0,4 procent till 116:25 kronor. Vd Olle Ehrlén säger i en intervju med Dagens Industri att bolaget räknar med att nästa år blir tufft och att ytterligare personalneddragningar måste göras samt att pressen på marginalerna skulle kunna komma 2011 eller senare.

Nordic Mines föll
5,4 procent till 30 kronor efter att ha meddelat att det kommer att göra en riktad emission och en företrädesemission om totalt 240 miljoner kronor.

Börserna i New
York stängde högre under måndagens handelssession. Alcoa och Intel steg efter att analytiker uppgraderat aktierna. Hälsosektorn gav också stöd till marknaden sedan förslaget om en genomgripande reform av det amerikanska sjukvårdssystemet klarat en första avgörande provomröstning för att kunna antas av senaten senare i veckan.

Dow Jones slutade
0,8 procent högre, vilket dock var en marginell försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +1,0 procent. S&P 500 ökade 1,1 procent och Nasdaq Composite adderade 1,2 procent.

De asiatiska börserna
hade övervägande uppgångar under natten. Japanska exportbolag ledde uppgångarna sedan yenen försvagats mot dollarn på fortsatta förväntningar om att den amerikanska ekonomin förbättras. Yenen pressades även av att Bank of Japan chefen, Masaaki Shirakawa, sagt att centralbanken ihärdigt kommer att hålla styrräntan nära noll för att stimulera efterfrågan. Nikkei 225 steg 1,9 procent.

Mot strömmen i
regionen gick de kinesiska börserna, där de två ledande indexen tappade över 2 procent. Nedgångarna hänvisades till fortsatt oro för att statliga åtgärder för att förhindra fastighetsspekulation ska dämpa den ekonomiska tillväxten.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?