1515

Stockholmsbörsen: Verkstadsaktier i topp

Stockholmsbörsen var högre vid lunchtid på måndagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, främst ledd av mer cykliska aktier.

Klockan 12.45 var OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 942,3. Omsättningen uppgick till 3,7 miljarder kronor.

Sandvik steg 1,7
procent till 86:50 kronor, Volvo B var 0,7 procent högre till 61:95 kronor och Atlas Copco A adderade 0,9 procent till 102:20 kronor.

Wall Street Journal
noterar i en artikel på måndagen att USA-ekonomin går mot en starkare avslutning av 2009 än vad de flesta bedömare hade räknat med för bara några månader sedan.

Kinas industriminister Li
Yizhong sade på måndagen att Kina har satt ett mål om en BNP-tillväxt på 8 procent för 2010, samtidigt som den globala återhämtningen väntas vara "bräcklig". Han sade också att regeringen har som mål att industriproduktionen ska öka med 11 procent.

I banksektorn var
det övervägande uppgångar i likhet med Europahandeln. Nordea var 0,5 procent högre till 73:20 kronor, SHB A avancerade 0,7 procent till 201:20 kronor och SEB A klättrade 0,4 procent till 44:10 kronor.

Natixis, Frankrikes fjärde
största bank, steg över 3 procent i Paris efter att ha sagt att den kommer att redovisa ett positivt resultat för det fjärde kvartalet. Uppgångarna för sektorn i Europa hänvisades också till optimism inför att Dubai World på måndagen möter sina långivare.

Wall Street Journal
har rapporterat att en del försäkringsbolag och bolånegivare i USA börjat lätta på sina krav på handpenning, vilket är ett tecken på ökat förtroende på bostadsmarknaden. Förändringarna innebär att bostadsköpare i vissa delar av landet nu kan låna upp till 95 procent av fastighetens värde, jämfört med tidigare 90 procent.

Nokia backade 1,2
procent till 89:50 kronor. Fitch har sänkt det långfristiga kreditbetyget för Nokia till A-, från tidigare A. Utsikterna är stabila.

Sänkningen baseras på
signalerna från Nokia avseende affärsområdet Devices & Services som indikerar att det är osannolikt att affärsområdets marginaler återgår till historiska nivåer. Dessutom pekar kreditinstitutet på att Nokias samriskbolag inom telekomsystem, Nokia Siemens Networks, står inför betydande utmaningar.

Fabege handlades upp
2,5 procent till 45:60 kronor. Dagens Industri skriver i måndagens tidning att den som söker en exponering mot fastighetssektorn gott kan ta en titt på Fabege. Bolaget värderas till en betydande rabatt, långt större än för exempelvis Castellum eller Hufvudstaden, och det ger ett bra köpläge enligt tidningen.

RNB tappade 3,8
procent till 10:20 kronor. Öhman har sänkt rekommendationen för RNB till neutral från tidigare köp.

Skistar B sjönk
1,9 procent till 128:50 kronor. Swedbank har sänkt rekommendationen för Skistar till minska från tidigare neutral. Riktkursen har dragits ned till 120 kronor från tidigare 140 kronor.

Kappahl steg 4,3
procent till 66:75 kronor. Nordea har höjt rekommendationen för Kappahl till köp, från tidigare avvakta, och justerat upp riktkursen till 73 kronor från 59 kronor.

Tricorona föll 6,7
procent till 6:25 kronor. Europeiska utsläppsrätter för koldioxid föll på måndagen sedan klimatmötet i Köpenhamn inte lett till något bindande mål om att minska utsläppen.

"Bristen på resultat
från mötet tynger aktien. Tricoronas affärsidé bygger på att kostnaden ska öka för att släppa ut koldioxid", säger Henrik Alveskog, analytiker på Redeye, till Nyhetsbyrån Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?