1515

Stockholmsbörsen: Fabege vinnare

Kurserna på Stockholmsbörsen öppnade veckan stadigt uppåt. Bland vinnarna fanns Ericsson och Fabege.

SIX Generalindex var klockan 10.23 upp 0,7 procent till 285 medan OMXS30-index ökade 0,9 procent till 945. Omsättningen var 2,2 miljarder kronor. Utvecklingen var i stort sett den samma på de stora europeiska börsendarna.

Bland de stora
aktierna var Ericsson upp 0,5 procent, HM steg 1,4 procent och Nordea avancerade 0,5 procent.

SCA klättrade 1,0
procent till 94,60 kronor. Bolagets vd Jan Johansson flaggade, i en intervju med SvD Näringsliv, för att influensaoro och råvarupriser hjälper upp förpacknings- och hygienbolagets fjärde kvartal något. I en analys från den 17 december höjer också Handelsbanken sin ebit-progonos för företaget med 6 procent för det fjärde kvartalet.

Fastighetsbolaget Fabege får
en köprekommendation av Dagens Industri, som i måndagens nummer motiverar beslutet med bolagets låga värdering, tillsammans med en tillväxtintiktad fastighetsportfölj och en bra transaktionshistorik. Aktien gick fram 3,8 procent till 46,20 kronor.

Beskedet att Kinnevik
skjuter in totalt 35 miljoner euro i European Internet Holding. Affären innebär bland annat att Kinnevik kan köpa 25 procent av European Internet Holding om samtliga optioner utnyttjas. Aktien 0,2 procent.

Husqvarna steg 1,0
procent. Ett av bolagets dotterbolag i USA har rekryterat ytterligare 100 personer för att möta ökad efterfrågan.

Mot dagens starka
uppåtström noteras bland andra Lundin Petroleum, som ska sälja sin andel i det ryska onshore-fältet Kaspiskoye för en halv miljon dollar. Bolagets aktie backade 0,5 procent och handlas nu för 57,20 kronor.

Tilgin har fått
en beställning på IP-teknologi värd initialt 2 miljoner kronor. Aktien avancerade 7,0 procent till 2 kronor.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?