1515

Räntor & valutor: Kronan starkare i natt

De amerikanska marknadsräntorna fortsatte upp i främst längre löptider efter svensk stängning på tisdagen med minskad oro för Dubai och stigande börser. Under natten har det skett en liten urgröpning av ränteuppgången i den asiatiska handeln. På valutamarknaden har yenen tappat brett medan kronan stärkts och euro/dollar visar små förändringar från tisdagens svenska stängning.

Den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan handlas tidig morgon oförändrat till 0,66 procent sedan tisdag eftermiddag medan tioårsräntan har stigit 3 punkter till 3,27 procent.

Det amerikanska inköpschefsindexet,
ISM-index, visade en oväntat stor nedgång i november då det sjönk till 53,6 från 55,7 i oktober. Väntat var enligt Bloomberg News enkät en mindre nedgång till 55,0.

Det var fjärde
månaden i rad som ISM-index visade på tillväxt, det vill säga var över 50, och den oväntat stora nedgången gick marknaderna ganska obemärkt förbi på tisdagseftermiddagen.

Morgan Stanley skrev
i ett marknadsbrev att indexet visserligen sjönk, men att delarna egentligen var bättre eftersom lagerindex sjönk rejält, vilket är positivt för produktionen framöver, samtidigt som orderindex steg till en "mycket stark nivå" på 60,3.

Även JP Morgans
globala inköpschefsindex sjönk tillbaka i november, till 53,6 från 54,4, med nedgångar för de viktigaste delindexen.

"Trots detta ligger
indexen för produktion och nya order fortfarande historiskt högt, vilket är i linje med en robust produktionsökning", skriver JP Morgan i ett marknadsbrev.

De skriver även
att det fortsatt låga lagerindexet pekar mot att industriproduktionen kommer att vara fortsatt stark de kommande månaderna när företag gradvis rör sig mot en stabilisering och sedan att börja bygga upp lager i linje med försäljningen.

Under tisdagskvällen sade
Fed-chefen i Philadelphia, Charles Plosser, att Federal Reserve bör höja sin styrränta i linje med utvecklingen av marknadsräntorna, som kommer att stiga när den amerikanska ekonomin blir allt starkare.

Han räknar med
att ekonomin kommer att växa med "runt 3 procent" mellan det fjärde kvartalet 2009 och fjärde kvartalet 2010, och i en "liknande" takt under 2011.

"För att bedriva
penningpolitik måste vara framåtblickande, och när jag blickar framåt ser jag en ekonomi som växer de kommande två åren, vilket innebär att de reala räntorna kommer att stiga. När de gör det, bör Fed funds-räntan låtas stiga med dem", sade Charles Plosser.

Den amerikanska bilförsäljningen
var överraskande stark i november, med en oväntat stark uppgång till 10,92 miljoner sålda fordon i årstakt.

I Japan stiger
räntorna 1-3 efter gårdagens stora nedgångar när Bank of Japan höll ett extrainsatt policymöte. Den japanska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 1,22 procent, jämfört med tisdagens svenska stängning.

BOJ-ledamoten Miyako Suda
sade i ett tal under natten att volatiliteten på valutamarknaderna kan dämpa tillväxten och Bank of Japan är redo att vidta fler åtgärder för att stötta ekonomin.

"På kort sikt
verkar det finnas en ökande risk för att den senaste tidens rörelser på de globala finansmarknaderna och instabilitet på valutamarknaden kommer att ha en negativ effekt på den ekonomiska aktiviteten genom försämrat sentiment hos företag och hushåll", sade hon.

Hon sade även
att BOJ efter kan tvingas "vidta ytterligare penningpolitisk lättnad och marknaderna kräver åtgärder genom att handla yenen högre och handla ned börserna".

Hon sade även
att risken för en deflationsspiral för tillfället inte ökar snabbt.

På valutamarknaden har
yenen försvagats brett när marknadernas aptit på risk ökade när Dubaioron gav med sig. Mot dollarn har yenen tappat till 87:0 från 86:6 på tisdag eftermiddag.

Dollarn visar samtidigt
en liten försvagning mot euron på nivåer just under 1:51.

Kronan har stärkts
några ören mot både dollarn och yenen.

På makroagendan på
onsdagen står för svensk del endast SCB-statistik över bytesbalansen under det tredje kvartalet och från euroområdet kommer PPI för oktober.

Mer intressanta besked
kommer från USA, där den amerikanska privata sysselsättningsstatistiken från ADP väntas visa att antalet sysselsatta minskade med 150.000 personer i november efter en nedgång med 203.000 personer i oktober.

RDQ Economics är
skeptiska till att använda ADP för att förutsäga den officiella sysselsättningsrapporten, som släpps på fredag, men de menar att ADP-statistiken åtminstone kan visa på risker för deras sysselsättningsprognos.

Det blir även
varselstatistik för november från Challenger och till kvällen talar Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker, om de ekonomiska utsikterna. Dagen avslutas med Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book, som släpps klockan 20.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?