1515

Stockholmsbörsen: Oregelbunden öppning väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på fredagen, efter torsdagens relativt skarpa nedgångar.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent lägre, CAC 40 Index oförändrad medan DAX Index-terminen sjönk 0,1 procent.

Börserna i New
York stängde klart ned under torsdagens handelssession samtidigt som dollarn stärktes och råvarupriser sjönk. Euron pressades under sessionen på fortsatt oro för Grekland och andra europeiska stater med svaga statsfinanser, vilket skapade allmänt lägre riskaptit.

Dow Jones stängde
1,3 procent lägre vilket var en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,8 procent. S&P 500 tappade 1,2 procent och Nasdaq Composite sjönk 1,2 procent.

I Asien var
det något mer dämpade rörelser med en nedgång för Nikkei 225 på 0,2 procent. Visst stöd till Tokyobörsen kom bland annat av att Bank of Japan i samband med sitt räntebesked uppgivit att de inte tolererar KPI på eller under noll procent. Bank of Japan behöll som väntat dagslåneräntan på 0,10 procent.

Bloomberg News uppger
att euron stärktes mot dollarn under natten efter att Reuters rapporterat att Pakistan förnekat att det varit en kupp i landet, vilket bidrog till att öka efterfrågan på mer högavkastande tillgångar.

För svensk del
har Kappahl redovisat ett resultat som var 17 procent bättre än väntat enligt SME Direkt medan försäljningen var marginellt under konsensus.

Skistar har i
samband med sin rapport meddelat att bokningsläget i volym är 8 procent bättre än vid motsvarande tidpunkt föregående år. Till och med vecka 50 hade SkiStar sålt 80 procent av den totala logivolym som bedöms bokas för hela den kommande vintersäsongen.

"Ökningen i värde
är högre än ökningen i volym och är något större än vad marknaden har estimerat", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

MTG har meddelat
att det gör en nedskrivning i Bulgarien och kommer att redovisa cirka 3,4 miljarder kronor i kostnader av engångskaraktär i resultatet för det fjärde kvartalet.

SKF kommer att
införa ytterligare omstruktureringar och kostnadsminskningar för att anpassa den totala kapaciteten efter marknadsförhållandena. Det väntas ge besparingar om 250 miljoner kronor per år från 2011.

Fredagens agenda bjuder
på tyskt IFO- index för december klockan 10.00 samt bytesbalans och handelsbalans från euroområdet klockan 10.00 respektive 11.00.


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?