1515

Stockholmsbörsen: Svag start på dagen

Stockholmsbörsen var något lägre i den inledande handeln på torsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna, sedan USA-börserna försvagats under den senare delen av handeln på onsdagen och efter övervägande nedgångar i Asien.

Klockan 9.55 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 954,7. Omsättningen uppgick till 1,7 miljarder kronor.

Nordea tappade 1,2
procent till 74,30 kronor, Swedbank A var 0,8 procent lägre till 70,50 kronor, SHB A sjönk 0,7 procent till 203,80 kronor och SEB A backade 0,5 procent till 45,78 kronor.

Utvecklingen var liknande
för finansaktier i Europahandeln och nedgångarna i sektorn hänvisades till Standard & Poor's sänkning av Greklands kreditbetyg på onsdagskvällen, samt efter att Federal Reserve signalerat att de nödåtgärder som vidtagits kommer att dras tillbaka.

Mot strömmen gick
Electrolux B som klättrade 1,6 procent till 172,60 kronor efter att statistik från branschorganisationen AHAM visat att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika steg med 16,3 procent i november, jämfört med samma månad 2008.

"Uppgången i november
var sjukt stark. Det var visserligen väldigt lätta jämförelsetal men den sekventiella tillväxten på 9 procent är väldigt imponerande. Säsongssnittet från 1996 är en tillväxt från oktober till november på -1 procent", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo B sjönk
1,1 procent till 64,25 kronor. Rush Enterprises, som är den största nationella återförsäljaren av tunga och medeltunga lastbilar i USA, sade i en branschtidning på onsdagen att de räknar med att de tuffa förhållandena på lastvagnsmarknaden kommer att fortsätta till det fjärde kvartalet nästa år. Då kommer en sakta men stadig återhämtning att vara tydlig.

Scania B sjönk
1,3 procent till 96,50 kronor. Vd Leif Östling sade i en intervju med tidningen Ny Teknik att lastbilsbranschen bär på en tickande bomb i form av återköpsgarantier.

På valutamarknaden har
kronan tappat 8 öre till 7,25 mot dollarn men stärkts marginellt till 10,43 mot euron. Dollarn har stärkts till 1,495 mot euron och till 89,74 mot yenen. Bedömare hänvisade valutarörelserna till upplösandet av långa europositioner inför årsskiftet och i viss mån även Feds lite mer optimistiska syn på ekonomin.

Börserna i New
York dämpades under de sista två timmarnas handel på onsdagen efter att Federal Reserve i samband med sitt räntebesked målat upp en något mer optimistisk syn på USA-ekonomin, vilket sågs som en signal om att högre räntor är inom synhåll.

Dow Jones slutade
0,1 procent lägre vilket var en försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 steg 0,1 procent och Nasdaq Composite adderade 0,3 procent.

Fed-beskeden var annars
i stora drag som väntat. Centralbanken beslutade att lämna målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,0-0,25 procent. Fed anser att de ekonomiska förhållandena kommer att kräva "exceptionellt låga" nivåer för styrräntan under en "utdragen period". Inga förändringar gjordes i programmet för kvantitativa lättnader.

De asiatiska börserna
hade övervägande nedgångar under natten på oro för tillbakadragande av stimulanser och kommande räntehöjningar. Finans var den sektor som pressade MSCI Asia Pacific Index mest. Nikkei 225 slutade 0,1 procent lägre, dock med visst stöd från att yenen försvagats mot dollarn.

Hongkongs Hang Seng
Index backade 1,4 procent efter att finansdepartementet sagt att innevarande års börsuppgång är en effekt av stort kapitalinflöde och att ett utflöde av tillgångar kan leda till volatilitet i den "riktiga ekonomin".


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?