1515

Räntor & valutor: Räntefall inför räntebesked

Inför kvällens räntebesked från Federal Reserve har de amerikanska marknadsräntorna sjunkit tillbaka i såväl den amerikanska handeln på tisdagskvällen som i nattens asiatiska handel. Sedan tisdagens svenska stängning har den tioåriga statsobligationsräntan sammantaget sjunkit 3 punkter till 3,57 procent. På valutamarknaden är det ganska måttliga förändringar efter tisdagens kraftiga dollarförstärkning.

I ett skriftligt svar på frågor från den republikanske senatorn Jim Bunning skrev Fed-chefen Ben Bernanke att den höga arbetslösheten och nivån på oanvänd kapacitet inom tillverkningsindustrin signalerar att det finns en "substantiell" mängd lediga resurser (slack) i ekonomin som kommer att hjälpa till att hålla nere inflationen.

"Den övervägande delen
av bevisen indikerar att det nu finns en substantiell mängd lediga resurser. Jag fortsätter att förvänta mig att lediga resurser, tillsammans med stabiliteten i inflationsförväntningarna, bidrar till att hålla inflationen låg framöver", skrev Ben Bernanke.

Ric Battellino, vicechef
vid Australiens centralbank, RBA, sade i Sidney under natten att Australiens penningpolitik nu är "tillbaka i ett normalt intervall" efter att långivare har höjt sina räntor till företag och hushåll mer än centralbanken har höjt sin styrränta.

Han sade att
räntorna som låntagare betalar nu är "högre än tidigare cykliska lägstanivåer" vilket gör det "rimligt att dra slutsatsen att den generella penningpolitiska hållningen nu är tillbaka i ett normalt intervall".

Ric Battellino sade
att räntorna i ekonomin har ökat med ungefär en procentenhet relativt styrräntan vilket innebär att dagens styrräntenivå på 3,75 procent motsvarar en styrränta på "åtminstone" 4,75 procent före krisen.

Australiendollarn försvagades och
marknadsräntorna sjönk 7-15 punkter efter de oväntat mjuka beskeden från den vice centralbankschefen som fick marknaden att dra ned sina förväntningar på en ny höjning från RBA i februari.

Sean Callow, senior
valutastrateg vid Westpac Banking i Sidney sade till Bloomberg News att det är mycket anmärkningsvärt att få en sådan tydlig referens till vad fundingskostnaderna betyder för penningpolitiken.

"Att mena att
3,75 betyder åtminstone 4,75 i det nya normala är verkligen riktigt häpnadsväckande", sade han och tillade att reaktionerna på räntemarknaden också blev kraftiga.

Från Australien kom
också svag BNP-statistik för det tredje kvartalet. BNP steg med 0,2 procent från det andra kvartalet, jämfört med den ökning med 0,4 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät. I årstakt steg BNP med 0,5 procent, väntat +0,7 procent.

Japanska statsobligationer sjunker
inför Bank of Japans räntemöte som inleds på torsdagen, där förväntningarna ligger på fortsatt mjuka besked. Den japanska tioårsräntan har sjunkit 3 punkter till 1,26 procent, sedan tisdagens svenska stängning.

I Kina steg
de utländska direktinvesteringarna med 32 procent i november, jämfört med november 2008. Det var den högsta ökningstakten på närmare ett och ett halvt år. Under perioden januari till november har direktinvesteringarna sjunkit med 9,9 procent jämfört med samma period föregående år.

Yao Jian, talesman
för det kinesiska handelsdepartementet, sade att Kina kommer att hålla såväl penningpolitik, som finanspolitik och skattepolitik, "stabila" nästa år på grund av "osäkra" utsikter för den globala ekonomin och exportefterfrågan. Det kommer att ta "avsevärd tid" för exporten att återhämta sig till nivåerna före krisen, enligt Yao Jian.

På valutamarknaden är
det ganska måttliga rörelser för världsvalutorna under natten. Dollarn handlas fortsatt till de starkaste nivåerna på två månader mot euron på spekulationer om att Federal Reserve kan komma att signalera att de ska börja dra tillbaka sina massiva stimulanser.

Kronan har försvagats
ett par öre mot både dollarn och euron.

Dagens givna höjdpunkt
är för svensk del förstås Riksbankens räntebesked klockan 9.30. Analytikerna i SME Direkts enkät är helt eniga om att Riksbanken lämnar räntan oförändrad på 0,25 procent. Större intresse riktas därför mot räntebanan, som de allra flesta analytiker också tror kommer att förbli oförändrad, med en första räntehöjning i oktober 2010.

Även reservationer är
förstås av intresse givet hur jämt det väger inom direktionen. En liten majoritet av de tillfrågade analytikerna spår att Lars EO Svensson återigen kommer att vilja se en räntesänkning till noll. Det är också stor sannolikhet för att Barbro Wickman-Parak och Lars Nyberg fortsätter att argumentera för en räntebana med tidigare räntehöjningar. Enstaka röster talar om att Svante Öberg eventuellt kommer att byta läger och vilja se tidigare höjningar.

I skymundan av
Riksbanken presenterar SCB statistik över småhuspriserna i november.

På Europaagendan står
preliminära inköpschefsindex och KPI för november från euroområdet, samt arbetslöshet från Storbritannien. Dessutom erbjuder ECB sin nya tolvmånadersrepa, med variabel ränta under lånets löptid.

Norges Bank lämar
också räntebesked. Från Oslo väntas oförändrad ränta, men enligt analytikerna väger det väldigt jämt mellan oförändrat och en höjning med 25 punkter.

Även den amerikanska
agendan domineras av räntebesked från Federal Reserve till kvällen. Oförändrat väntas och intresset ligger främst på eventuella signaler om exitstrategier och förändrat språkbruk när det gäller utsikterna för tillväxt och inflation.

Före Fed ska
det klaras av statistik i form av KPI och bostadsbyggande i november samt bytesbalans för det tredje kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?