1515

Räntor & valutor: Uppåt för amerikanska räntor

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga något i kortare löptider efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Det var fjärde dagen i rad som tvåårsräntan steg, och avkastningskurvan planar ut inför Fedmötet på onsdag.

Handlare hänvisade utvecklingen främst till att inkommande besked hjälper till att minska riskaversionen, som Abu Dhabis stöd till Dubai World.

"Vi ser en
avveckling att 'flight-to-Quality'-buden. Saker som har varit oroande fixas till", sa Paul Horrman, mäklare vid ICAP i New Jersey, till Bloomberg News.

Federal Reserve inleder
sitt tvådagarsmöte i Washington på tisdagen, och räntebeskedet väntas in omkring klockan 20.15 på onsdag. Förväntningarna är små på att Fed ska göra några avgörande förändringar av sina signaler om fortsatt låga räntor, men marknadsaktörer är intresserade av vilka andra besked som kan komma.

"Vi räknar med
att uppmärksamhet ska ägnas åt eventuella ytterligare klarlägganden om deras val att 'gradvis bromsa takten i' köpen av MBS- och agencypapper", sa David Ader och Ian Lyngen vid CRT Capital.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder
på PPI, industriproduktion och kapacitetsutnyttjande för november samt Empire Manufacturing index för december, Tics-data (investeringsflöde) för oktober samt NAHB:s husmarknadsindex för december.

Enligt Bloomberg News
enkät väntas PPI, klockan 14.30, ha stigit 0,8 procent jämfört med i oktober medan kärn-PPI väntas ha stigit 0,2 procent. Empire Index, klockan 14.30, väntas ha stigit till 24,0 i december från 23,51 i november, industriproduktionen, klockan 15.15, väntas ha stigit 0,5 procent jämfört med i oktober samtidigt som kapacitetsutnyttjandet väntas ha stigit till 71,1 procent, från 70,7 procent i oktober.

Tics-data, klockan 15.00,
väntas visa ett inflöde på 42,3 miljarder dollar i oktober, upp från 40,7 miljarder i september, och NAHB-index, klockan 19.00, väntas ha stigit till 18 i december från 17 i november.

USA-räntorna vände svagt
nedåt i Asien på tisdagen, höga räntenivåer lockade några köpare inför den nya informationen. Japanska statspappersräntor sjönk något i den inledande tisdagshandeln, men vände upp efter att en emission av 20-åriga obligationer för drygt 1.000 miljarder yen mötte svagt intresse. Bud inkom för 2,35 gånger den erbjudna volymen, vilket var den svagaste efterfrågan sedan i augusti 2006.

I Australien sjönk
marknadsräntorna efter att protokollet från Reserve Bank of Australia visat att beslutet att höja styrräntan för tredje gången i rad för två veckor sedan togs med viss vånda. Ledamöterna anser nu att de tre räntehöjningarna "påtagligt skiftar hållningen i policyn", och att flexibiliteten inför kommande möten nu har ökat, något som analytiker tolkar som att RBA förbereder sig för en paus i räntehöjningarna.

Greklands premiärminister Georgios
Papandreou talade på måndagskvällen om en nationell överenskommelse för att "rädda" landet undan stigande skulder och skenande budgetunderskott.

"Under de kommande
tre månaderna kommer vi att fatta beslut som inte har tagits på flera decennier", sa han och tillade att besluten kommer att vara "radikala".

Han sa att
budgetnedskärningarna för 2010 kommer att överstiga åtta miljarder euro, och att budgetunderskottet spås sjunka till 5 procent av BNP under 2012, och 3 procent 2013. Skuldsättningen uppgår nu till 300 miljarder euro, vilket motsvarar 112,6 procent av BNP. Nästa år väntas skulden stiga till 124 procent av BNP, vilket skulle göra Grekland till det mest skuldsatta landet i EU. Budgetunderskottet för 2010 ska dock sänkas till 9,1 procent, från 12,7 procent 2009.

"Grekland riskerar att
gå under i skulder" och landet "har förlorat varje spår av trovärdighet", sa George Papandreou.

Ett förslag som
applåderades var att bankbonusar för chefer i den privata sektorn ska beskattas med 90 procent, samtidigt vill premiärministern undvika sänkningar i offentliganställdas löner.

Enligt initiala analytikerkommentarer
var premiärministerns uttalande mer detaljerat än väntat, men det kom också kritik för att premiärministern har böjt sig för populister inom partiet som kräver att de välbeställda ska stå för större delen av notan för att sanera statsfinanserna.

Australiendollarn försvagades efter
RBA-protokollet som antydde att centralbanken kan vara på väg mot en paus i räntehöjningarna. Den japanska yenen försvagades mot dollarn i eftermiddagens handel i Tokyo, samtidigt började euron pressas ned mot dollarn efter mindre rörelser tidigare under natten.

Financial Times rapporterar
att data från Chicago Mercantile Exchange visar att investerare drog ned sina spekulationer om fortsatt dollarförsvagning markant förra veckan, i spåren på den överraskande starka sysselsättningsrapporten för november. Skiftet sammanfaller också med att euron misslyckats med att etablera sig över 1,50 mot dollarn, och att investerare börjat oroa sig för kreditvarningar för Grekland, Spanien och Portugal.

Korta dollarkontrakt minskade
från 172.367 till 107.284 förra veckan, det implicita värdet av de korta positionerna föll därmed 9,8 miljarder dollar, det var det överlägset största positionsskiftet under 2009, och det största sedan i augusti 2008. Investerare minskade korta dollarpositioner mot såväl euro, schweizerfranc och japanska yen.

Den svenska kronan
har försvagats ett par öre mot dollarn och euron under natten, jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på måndagen.

På Europaagendan riktas
fokus främst mot det Tyska ZEW-indexet för december, klockan 11.00, som mäter stämningsläget bland finansiella aktörer. Enligt Bloomberg News väntas index ha sjunkit till 50,0 i december från 51,1 i november. Bedömningen om det aktuella läget väntas dock ha stigit till minus 60,1 från minus 65,6. Europaagendan bjuder också på KPI-statistik för november från Frankrike, klockan 8.45, Spanien, klockan 9.00 och Storbritannien klockan 10.30.

På tisdagen erbjuder
ECB också en ny tolvmånadersrepa, det handlar denna gång om en refinansieringsoperation där räntan kommer att följa eventuella förändringar i ECB:s styrränta under lånets löptid.

I Sverige presenterar
SCB sin halvårsvisa mätning av svenskarna inställning till EU och euron, klockan 9.30, och klockan 10.00 presenterar ekonomerna på Danske Bank en ny konjunkturprognos.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?