1515

Stockholmsbörsen: Oregelbunden öppning väntar

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på torsdagen, i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 oförändrad, CAC 40 Index steg 0,1 procent medan DAX Index-terminen var oförändrad.

Börserna i New
York steg under onsdagen efter en slagig handelssession där fortsatt oro för Dubai, Grekland och Spanien vägt mot att grossistlager oväntat ökat i oktober. Stöd till marknaden kom också från att 3M stigit 3,4 procent på en höjd rekommendation från Citigroup.

Dow Jones slutade
0,5 procent högre, vilket var en viss förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,2 procent. S&P 500 steg 0,4 procent och Nasdaq Composite adderade 0,5 procent.

De asiatiska börserna
hade blandad utveckling men övervägande nedgångar under natten. Japanska biltillverkare föll efter att yenen på onsdagen noterats till 87:37 mot dollarn, en nivå som inte har setts sedan den 3 december. Under torsdagsmorgonen handlas yenen dock till 87,97 mot dollarn. Nikkei 225 tappade 1,4 procent.

I Kina var
börserna något högre sedan en rapport från Kinas regeringsråd visat att den kinesiska regeringen avser att utöka åtgärderna för att stimulera konsumtionen men samtidigt införa en skatt på försäljningar av bostäder till fem år från tidigare två år. Skatten på mindre bilar, som under innevarande år halverats, kommer enligt rapporten att öka något.

För svensk del
kan H&M påverkas av att Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, redovisat ett resultat efter skatt för de första nio månaderna i det brutna räkenskapsåret om 831 miljoner euro. Analytikerna hade enligt Bloomberg News sammanställning väntat sig ett nettoresultat på 807 miljoner euro. Försäljningen var dock marginellt under förväntat.

Sampo har bekräftat
att det ökat sitt innehav i Nordea till 20,03 procent av kapitalet.

HSBC har höjt
riktkursen för Volvo till 90 kronor från tidigare 85 kronor och för Sandvik till 110 kronor från tidigare 100 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas för båda aktierna.

UBS har dragit
upp rekommendationen för Kungsleden till neutral från tidigare sälj med riktkurs 50 kronor från tidigare 46 kronor. UBS har även höjt riktkursen för Castellum till 80 kronor från tidigare 77 kronor med upprepad rekommendation köp.

Av övriga nyheter
som kan påverka sektorer eller sentiment finns att Citigroup planerar att ta in runt 20 miljarder dollar i nytt kapital för återbetalning av Tarp- medlen.

På torsdagens agenda
finns handelsbalans för oktober och veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa i USA klockan 14.30. Den förra väntas visa ett underskott på 36,8 miljarder dollar, medan antalet arbetslösa väntas uppgå till 455.000 personer, en nedgång med 2.000 jämfört med föregående veckas preliminära utfall, enligt Bloomberg News enkäter.

Elekta rapporterar klockan
13.00.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?