Så har det gått för 1989 års kull

DI Weekend: I år fyller Sveriges främsta elitskola, Handelshög-skolan i Stockholm, 100 år. Men lever den upp till sitt rykte som framgångsfabrik? DI Weekend spårade upp ett antal studenter från avgångsklassen 1989 för att se var de befinner sig i dag.

En igenkännande nick, från en Handelsekonom till en annan. Så har många av dem som tagit examen vid Handelshögskolan i Stockholm börjat sina karriärer.

Fredrik Strömholm inledde
sitt yrkesliv när investmentbanken Goldman Sachs kom till hans skola för att söka unga analytiker till London. Rekryteraren var själv utbildad på Handels, som Handelshögskolan i Stockholm allmänt kallas. Fredrik Strömholm åkte tillsammans med fyra andra studenter till London det året. Han blev kvar i sex år och arbetade med rådgivning vid företagsaffärer.
Handelshögskolan handels
"Jag hade definitivt
inte haft samma karriär om jag gått någon annan skola än Handels. Förhoppningsvis hade jag gjort något annat intressant, men det hade sett annorlunda ut", säger Fredrik Strömholm i dag.

Handelsekonomerna håller sin
skola högt. De håller ihop. Charlotte Ugander, som också gick ut 1989, har flera gånger blivit rekryterad av andra Handelsstudenter.

"Jag har gjort
detsamma, ty jag tycker utbildningen är av kvalitet och borgar för en viss läggning. Främsta nyttan har varit nätverket och alla kontakter. Jag tror att detta är ännu starkare för män, som håller ihop mycket. Vi var ganska få kvinnor på Handels i min årgång", säger Charlotte Ugander som har arbetat som institutionsmäklare av aktier och fonder i Schweiz, Storbritannien, Sverige och framför allt i Frankrike.
Handelshögskolan handels
Hon hade ansvar
för nykundsrekryteringen på Carnegie Private Banking när lågkonjunkturen slog till och fick hela Carnegie att kollapsa. I dag hjälper hon svenska och franska företag att finna agenturer, men söker ett mer operativt arbete med investerarrelationer. Investmentbanken Carnegie räddades som bekant av staten och köptes i maj i år av Altor Equity Partners, ett av Sveriges ledande riskkapital bolag som grundades år 2003 av bland andra Fredrik Strömholm.

Raoul Grünthal jobbade
som journalist på Dagens Nyheter och Veckans Affärer redan under studietiden. När han tog examen 1989 startade han tillsammans med några andra Finanstidningen, som senare köptes av Jan Stenbecks MTG. Vid 23 års ålder blev Raoul Grünthal Sveriges yngste chefredaktör för en dagstidning. Till Finanstidningen rekryterades även studiekamraterna Peter Karaszi och Johan Ekwall, som skrev sitt examensarbete tillsammans med Grünthal, som reportrar. Peter Karaszi hade även han jobbat på DN under studietiden, som börskommentator. I dag driver han ett eget företag i Sydafrika, Kalahari PR, och har skrivit sex böcker om pr.

"Med risk för
att låta elitistisk: Jag ville bara gå på den bästa skolan. Handelshögskolan är bäst! Det vet alla", förklarar Peter Karaszi.

Talangen bevisas av
att man kommer in, duktigheten av att man klarar av att ta examen. Handelshögskolan gör någonting med eleverna som går där, det hävdar samtliga som DI Weekend intervjuat från årskull 1989.

Handelshögskolan fostrar de
unga studenterna, lär dem att "tänka, analysera och ifrågasätta", får dem att "höja sina egna ambitioner".

Raoul Grünthal sålde
Finanstidningen 1999 och gick vidare i karriären. Han blev både chefredaktör och vd för nyhetsbyrån TT. Därefter blev han vd för Sveriges näst största morgontidning, Svenska Dagbladet och är i dag chef för Schibsted Sverige.

Johan Ekwall arbetade
som börsreporter på Veckans Affärer i fyra år innan han 1994 kom in som aktieanalyschef på Nordea – rekryterad av en bekant från Handelshögskolan – och började ett stadigt avancemang i banken. I september i år utsågs han till chefscontroller i Nordeakoncernen.

Handelsekonomerna är finansbranschens
gunstlingar, men det är inte de gedigna kunskaperna i finansteori eller redovisning som gör dem så eftertraktade.

"Konkreta kunskaper, det
är någonting alla utbildningar kan visa upp. Det är inte där Handels är unikt, utan det handlar om sättet att angripa problemen", säger Johan Ekwall som fortfarande har ett nära umgänge med ett järngäng på dussinet före detta Handelsstudenter, däribland Raoul Grünthal och Saabs vice vd Mats Warstedt.

Har du själv anställt några Handelsstudenter?


"Ja, det har
jag gjort. Lite på temat att du vet vad du får. Om jag själv tycker att det är en bra utbildning så är det klart att jag kollar de personer som har gått Handels extra noga. Det är en väldigt bra start", säger Johan Ekwall.

Christina Friberg tror
att den höga närvaroplikten på Handelshögskolan bidrar till att skapa den sanna förståelsen för ekonomi, management och organisation som hon tror att Handelsstudenterna får med sig.

"Detta intensiva arbetssätt
med stor lärartäthet och mycket grupparbeten skapade dels den djupare kunskapen, dels den sammansvetsande kompisandan som jag upplever att de allra flesta som har gått på Handels känner", säger hon.
Handelshögskolan handels
Christina Friberg började
arbeta inom Postgirot direkt efter examen och gick, efter inhopp i banker och i konsultbranschen samt ett par år i Hongkong, över till Bankgirot där hon i dag är chef.

Roger Hällhag har
förträngt allt han lärde sig om nationalekonomi och statistik under åren fram till 1989. Kvar finns den breda allmänbildningen och förmågan att tänka i de stora perspektiven.

Något han säger
sig ha haft stor nytta av i sin politiska bana. Direkt efter examen rekryterades Roger Hällhag av dåvarande SSU ordföranden Anna Lindh som internationell sekreterare i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU.

Vägen ledde vidare
in till statsrådsberedningen där han blev politisk rådgivare åt förre statsministern Göran Persson. I dag arbetar Roger Hällhag som politisk konsult på Rud Pedersen Global Affairs, där han även är vd.

Men någon särskilt
tuff utbildning var det inte. Många av dem som gick ut skolan 1989 har startat tidningar, jobbat extra och engagerat sig i ideella frågor vid sidan av studierna.

Carl von Essen
jobbade som reporter både på Ekonomiekot och på Expressen parallellt med studierna. Dessutom inledde han sin karriär i den ideella sektorn genom att engagera sig i Amnesty. Han började på Handelshögskolan på grund av det renommé skolan har, samt för att hans båda äldre systrar gått där. Han har fortfarande mer än hälften av sin bekantskapskrets från Handelstiden och de bästa minnena handlar om hur kul de hade.

"Det var ett
så roligt umgänge och så givande att träffa andra personer som också tyckte att det här med ekonomi, statistik och juridik var roligt", säger han.

Även Carl von
Essen har haft stor nytta av sitt nätverk, trots att han valt en bana som inte är särskilt vanlig bland Handelsstudenterna. Förutom Amnesty har han arbetat på Rädda Barnen och inom FN:s flyktingorgan. Numera är han generaldirektör för Global Utmaning, en organisation som arbetar för en hållbar utveckling socialt och ekonomiskt och för miljön. Med de goda kontakter som Handels har gett honom i det svenska näringslivet har han haft lätt att hitta dörröppnarna in i företagen, de som gör det lättare att få bidrag till de många välgörenhetsprojekt som han arbetat med.

De gick ut Handels 1989
Namn: Gör idag:
GUSTAV BARD vd 3i Nordic
PONTUS BERGEKRANS global försäljningschef SEB Asset Management
SUSANNE BERGELING egenföretagare Awallé
ERIK BRÄNDSTRÖM vd och grundare Spiltan Fonder
PER BYSTEDT styrelseordförande Spray
GUNNAR DAHLFORS chef institutionella kunder kapitalförvaltningen Carneige Investment Bank
ULRIKA DELLBY grundare Fagerberg & Dellby
LENA DJURBERG finanschef Polarrenen
LENA EDLUND lektor Columbia University i USA
CECILIA EDSTRÖM kommunikationsdirektör Telia Sonera
MONICA EKVALL konsult Odger Berndtson
JOHAN EKWALL chefscontroller i Nordeakoncernen
ANDERS ENOCHSSON ekonomichef Assa Abloy
RAOUL GRÜNTHAL vd Schibsted Sverige
BJÖRN GUSTAFSSON ansvarig för värderingstjänster Ernst & Young
MATS HELLSTRÖM hedgefondförvaltare Nordea
MICHAEL HEUMANN egenföretagare Heumann ekonomikonsult
NIKLAS HYTTING global chef Corporate Coverage Calyon Norden
ROGER HÄLLHAG vd på Rud Pedersen Global Affairs
TOMAS JANSON vice vd SBS Broadcasting Europé
YLVA JOHANSSON egenföretagare Why Be Jammed YBJ AB
PETER KARASZI driver eget pr-företag i Sydafrika
JOHAN LEVÉN partner i Goldman Sachs 2004-2009
MATS LINGBLAD lektor vid Lee Kong Chian School of Business Singapore
MAGNUS MÄHRING lektor vid Handelshögskolan
JACOB NYBERG delägare och ordförande Wildeco
STEFAN NYSTRÖM generalsekreterare Sportfiskarna
JOHAN OLDHOFF försäljningschef Bombardier
ANDREAS REGNELL vice vd Boston Consulting Group norra Europa
STINA SKOGSVIK lektor vid Handelshögskolan
ULRICA SLÅNE förvaltare hälsovård Tredje AP-fonden
HENRIK STANGEL annonsdirektör DN
FREDRIK STRÖMHOLM grundare av riskkapitalbolaget Altor Equity Partners
KARIN SVEDBERG HELGESSON lektor vid Handelshögskolan
DAG TEDENBY chef Bottenhavets sjötrafikområde
CHARLOTTE UGANDER hjälper svenska och franska företag att finna agenturer


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?