1515

Stockholmsbörsen: Börsrally inledde veckan

Måndagmorgonens glädjelyft höll i sig. Rusningen i bankaktier efter beskedet om Washingtons bolåneräddning fick fart på Stockhomsbörsen som stängde nära 3,4 procent upp.

Swedbank rusade snabbast av bankerna på måndagen. Aktien stack iväg med hela 8,4 procent.

Nordea, SEB och Handelsbanken stängde på 7,3 respektive 7 och 5,6 procent upp.

De amerikanska myndigheternas övertagande av de krisdrabbade bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac ingöt hopp om minskade systematiska risker i det finansiella systemet. Det gynnade uppenbarligen kurserna också för de svenska bankaktierna.

Men Stockholmsbörsen steg på bred front. Investerarna nya mod lyfte samtliga branschindex inte minst i flera tunga verkstadsbolag.

Husqvarna och Electrolux hörde till måndagens absoluta vinnare. Aktierna stängde 8,4 respektive 8 procent upp.

Även Alfa Laval och SKF:s aktier dansade med, 4,8 respektive 4,6 procent upp vid stängningstid.

Ericssonaktien steg med 3,6 procent. För konkurrenten Nokia fortsatte emellertid motgångarna efter fredagens kursras. Nokia backade med 1,1 procent.

Från analytikerhåll möttes bankrallyt med skepsis, samtidigt som finansanalytikern Peter Malmqvist tror att nu lämnar börsen nu lämnat botten bakom sig.

"Den finansiella krisen består inte bara av Fannie Mae och Freddie Mac – vi har inte löst hela situationen med det här. Efter en första positiv reaktion tror jag att vi får gå tillbaka till att hantera totaliteten", säger Swedbanks aktiechef Ronny Jacobsson till di.se.

"Bostadskrisen i USA kommer inte att gå över. De ekonomiska fundamenten är fortfarande de samma i dag som de var i går. Så den här kortsiktiga reaktionen kan man förstå, men det är svårt att säga om det här skulle vara vändningen på hela den långa börsnedgången", säger Martin Andersson, mäklarchef på Nordnet.

"Jag tror att det här är startskottet för en uppgång under hösten. Jag tror att vi nu lämnar den värsta botten", säger Peter Malmqvist till TT.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?