1515

Räntor & valutor: Uppåt för amerikanska räntor

Amerikanska obligationsräntor steg kraftigt i den asiatisak handeln på måndagen efter beskedet att den amerikanska regeringen tar över kontrollen i de krisdrabbade bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac.

Ränterörelsen påbörjades redan på fredagskvällen efter att uppgifter om övertagandet läckt ut och förstärktes på måndagen när åtgärden gav investerare förtroende att leta sig tillbaka till mer högavkastande placeringar.

Regeringsövertagandet anses kunna förbättra förutsättningarna för den hårt tyngda amerikanska husmarknaden bland annat genom att bolåneräntorna kan komma att dämpas. Samtidigt antas finansdepartementet behöva öka den statliga upplåningen, vilket innebär ökat utbud av statspapper.

"Vår ekonomi och våra marknader kommer inte att återhämta sig förrän den största delen av denna husmarknadskorrektion ligger bakom oss", sa finansminister Henry Paulson i en kommentar till åtgärderna, och han tillade att "Fannie Mae och Freddie Mac är kritiska för att vi ska kunna vända upp".

Den amerikanska tvåårsräntan handlades till 2,47 procent på måndagsmorgonen, 34 punkter högre än vid den svenska marknadens stängning på fredagen. Tioårsräntan hade samtidigt stigit 25 punkter, till 3,82 procent.

Den ökade riskaptiten märktes även på valutamarknaden, bland annat i att den japanska yenen försvagades kraftigt mot dollarn och framför allt euron. Euron handlades till nära 157 yen på måndagsmorgonen, att jämföra med 151,80 vid den svenska marknadens stängning på fredagen.

Japanska obligationsräntor följde med uppåt på måndagen när kraftigt stigande aktiekurser lockade mer än säkra lågavkastande statspapper.

"Vi har nu kommit närmare slutet" på kreditkrisen. Det var ett bra steg i rätt riktning, och aktiemarknaden reagerade positivt och obligationsmarknaden reagerade negativt", sa Takashi Nishimura, analytiker vid Mitsubishi UFJ Securities, till Bloomberg News.

Det förbättrade riskklimatet i spåren de amerikanska regeringsåtgärderna hjälpte också till att stärka tidigare hårt pressade sydostasiatiska valutor, som den sydkoreanska wonen, Taiwandollarn och den thailändska bahten. Samtidigt stärktes högräntevalutor som Australiendollarn och Nya Zeelanddollarn.

Även den svenska kronan stärks, mot såväl dollarn som euron, på måndagsmorgonen.

På måndagen håller Bank for International Settlements, BIS, möte i Basel, vilket normalt brukar följas av en presskonferens omkring klockan 13.30.

Måndagens agenda bjuder också på BNP-statistik för det andra kvartalet från Finland, Estland och Lettland, samt KPI-data för augusti från Litauen och Lettland.

I kväll, klockan 19.00, talar Fedchefen i Dallas, Richard Fisher, i Austin Texas. Richard Fisher har hittills under 2008 utmärkt sig som den mest hökaktige ledamoten i Feds räntekommitté, Fomc.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?