1515

Stockholmsbörsen: Nokias varning satte ny press

Stockholmsbörsen åkte på en ny skjuts nedåt inför eftermiddagens viktiga USA-statistik efter att Nokia varnat för lägre marknadsandelar för mobiltelefoner det tredje kvartalet. Telia Sonera och H&M fick med ens sällskap av Ericsson bland storbolagen som tyngde index på hemmaplan mest. Även flera storbanker parkerade i toppen av den listan.

Klockan 14.05 var OMXS30 ned 1,6 procent lägre till noteringen 844,0 med en omsättning på 10,6 miljarder kronor.

"Vi fick ingen smakstart vare sig från vare sig USA eller Asien imorse och nu väntar vi på arbetsmarknadssiffror från USA. Det som sänkte börserna igår utöver ECB var den blandade statistik från USA, där ISM och produktivitetssiffror var bättre än väntat medan det som var relaterat till sysselsättning och arbetsmarknad var sämre. Så det är verkligen i fokus på de siffror som kommer i eftermiddag. Det är alltså en fortsättning på det vi upplevde igår", säger en strateg till nyhetsbyrån Direkt.

Nokia sänker sin prognos för marknadsandelen på mobiltelefoner under tredje kvartalet 2008. Bolaget spår nu att marknadsandelen tredje kvartalet minskar jämfört med andra kvartalet. Tidigare prognos var en ungefär oförändrad marknadsandel.

Nokia rasade 9,2 procent i Stockholm och drog med sig Ericsson, som i sin tur backade 2,9 procent.

I Europahandeln tyngde emellertid banksektorn fortsatt mest, där en sektoranalys från Deutsche Bank bidrog till att sätta ytterligare press. Finansieringsklimatet anses fortsatt tufft och pressen på att krympa balansräkningarna ökar.

Störst risk för växande kreditförluster kommer från konsumentsegmenten i Spanien, Irland och Storbritannien samt från små- och medelstora företag och fastighetssektorn.

Sett till de svenska storbankerna har Lehman Brothers i en översyn sänkt Swedbank till jämvikt (övervikt), med en riktkurs på 150 kronor (181). Investmentbanken anger att den snabba försämringen av de baltiska ekonomierna kommer att leda till en kraftig korrektion av obalanserna i regionen. Därmed bör inte Swedbank kunna uppfylla värderingspotentialen.

SEB fick i sin tur en sänkt riktkurs från 133 till 127 kronor, där rekommendationen undervikt upprepades, medan rekommendationen höjdes från jämvikt till övervikt för Nordea, med riktkursen satt till motsvarande 118 kronor.

Motiveringen ligger i Nordeas starka balansräkning, potentialen att dra nytta av en nordisk konsolidering samt att aktien på senare tid gått sämre än marknaden.

Swedbank A sjönk med 2,5 procent till 109:25 kronor medan Handelsbanken handlades ned 1,6 procent till 151 kronor.

SEB A tappade 1,1 procent till 111:75 medan Nordea klarade sig bättre med en nedgång på 0,5 procent.

Saab fortsatte ned 2,1 procent efter torsdagens vinstvarning och kraftiga kursfall.

På bolagets kapitalmarknadsdag sade Saabs vd Åke Svensson till Nyhetsbyrån Direkt att det kan bli svårt att hitta nya besparingseffekter när miljardprogrammet löper på.

"Det finns ett element av att det kan bli svårare att hitta besparingseffekter ju längre programmet löper, så är det. Men vi lyser igenom hela bolaget, också vad gäller effekter mellan enheter. Men programmet löper hittills på i något bättre takt än vi väntat", säger han.

Tanganyika Oil avancerade 4,8 procent efter mediauppgifter om ett eventuellt bud på bolaget från ONGC Videsh. Uppgifterna kommer från den indiska sajten liveMint.com, som hänvisar till icke namngivna källor.

Enligt källan har Ernst & Young kontaktats för att agera rådgivare, men ett formellt mandat ska ännu inte ha getts. En affär skulle hamna inom intervallet 1,2-1,5 miljarder dollar.

På valutamarknaden kostar dollarn nu 6:65 kronor, den högsta nivån mot kronan på nära ett år.

Bland de mer dollarkänsliga bolagen steg bland annat Holmen B 2,6 procent till 217:50 kronor.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten för augusti redovisas klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas den sjunka med 75.000 personer samtidigt som arbetslösheten ligger kvar på 5,7 procent. Den svaga amerikanska arbetsmarknadsstatistiken på torsdagen kan dock ha gett näring åt pessimismen inför fredagens jobbrapport.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?