1515

Räntor och valutor: Svenska räntor faller

Svenska och europeiska marknadsräntor inledde ned på fredagen efter amerikanska räntenedgångar på torsdagskvällen. Ökad oro och pessimism för ekonomin har samtidigt fått börserna att falla tungt och brett i USA och Asien. På valutamarknaden har dollarn och yenen gynnats i det mer pessimistiska klimatet medan euron tappar. Dagens huvudnummer är den amerikanska sysselsättningsrapporten för augusti.

Den svenska tioårsräntan har strax efter öppning sjunkit 5 punkter till 3,92 procent medan den tyska motsvarigheten är ned 8 punkter till 4,06 procent.

"Räntorna föll kraftigt i USA i går med fallande börser, fallande riskaptit och turbulens på valutamarknaden. Det är förvärrade globala utsikter över hela linjen", säger Mats Hydén, räntestrateg på Swedbank.

Den amerikanska tioårsräntan har sedan torsdag eftermiddag sjunkit 7 punkter till 3,62 procent.

Ett par Fed-ledamöter var ute och talade på torsdagskvällen. Duvan Janet Yellen, Fed-chef i San Francisco, sade på att det finns en "substantiell" risk för en för att en svagare ekonomisk aktivitet ska få inflationen att dämpas till "just över 2 procent" nästa år.

Ett hårdare budskap kom från den kände höken Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, som sade att det fortfarande finns 50 procents sannolikhet att inflationen kommer att accelerera även om ekonomin mattas av.

Som alltid den första fredagen i månaden är den amerikanska sysselsättningsrapporten i fokus. Marknaden räknar med att arbetsmarknaden försämrades ytterligare i augusti och att sysselsättningsnedgången accelererar. Sysselsättningen väntas sjunka med 75.000 personer samtidigt som arbetslösheten ligger kvar på 5,7 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Enligt Financial Times intervenerade ryska centralbanken till stöd för rubeln på torsdagen efter uppgifter från analytiker om att utländskt kapital motsvarande 21 miljarder dollar flödat ut ur landet i spåren på Rysslands konflikt med Georgien.

Centralbankschefen har bekräftat att det förkommit valutautflöde ur landet efter kriget, men hävdade att det handlade om betydligt mindre belopp.

Statistik från UC under morgonen visade att konkursökningarna accelererar i Sverige, antalet företagskonkurserna ökade med 11 procent i augusti jämfört med samma månad 2007.

"Den försvagade konjunkturen kombinerat med i många fall överetablerade marknader börjar nu få genomslag", sade Fredrik Polland i en kommentar.

Riksbankens beslut att höja reporäntan till 4,75 procent har mött skarpt kritik för att det riskerar att spä på konjunkturavmattningen och Riksbanken kritiseras också för att inte inse att den svagare konjunkturen leder till lägre inflation.

"Förtroendekapitalet riskerar att påverkas negativt vid ett ännu snabbare inbromsningsförlopp för konjunktur/inflation den närmaste tiden", skriver chefekonom Robert Bergqvist i SEB:s morgonbrev.

Klockan 9.30 redovisar Riksgälden statens lånebehov i augusti.

Tysk industriproduktion i juli ser ut att bli den viktigaste punkten på Europaagendan. Statistik på torsdagen visade att industrins orderingång oväntat sjönk i juli, för åttonde månaden i rad.

På valutamarknaden har dollarn och yenen gått starkt i det negativa klimatet med börser som faller tungt världen över.

Mot euron har dollarn stärkts till 1:430 från 1:443 vid torsdagens svenska stängning. Mot yenen handlas euron runt 152:6. Mot dollarn har yenen stärkts till 106:7 från 108:2 torsdag eftermiddag.

"Dollarn och yenen gynnas när riskaptiten sjunker", sade Toru Umemoto, chefvalutastrateg vid Barclays Capital i Tokyo, till Bloomberg News.

Att euron gått svagt hänförs också till två valutauttalanden på torsdagseftermiddagen. Dels sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker att euron fortfarande är övervärderad, inte bara mot dollarn utan också andra valutor. Dessutom kom ett uttalande från IMF om euron fortfarande ligger på den starka sidan.

I dollarförstärkningen har kronan tappat 6 öre mot den amerikanska valutan till 6:63. Samtidigt visar kronan små förändringar mot euron.
Fredag kl 9.05 (torsdag kl 16.15)
USD/SEK 6:6285 (6:5688) SSV 6 mån 4,48 (4,50)
EUR/SEK 9:4809 (9:4807) Statsobl 10y 3,92 (3,97)
EUR/USD 1:4304 (1:4433) Räntegap/ty -14 (-17)
US obl 10y 3,62 (3,69) Tysk obl 10y 4,06 (4,14)


Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?