1515

DEBATT: Tredje AP-fondens USA-lån är riskfria

De amerikansk bolånejättarna Freddie Mac och Fannie Mae kommer att återbetala sina lån. Skulle de inte klara det kommer den amerikanska staten att rädda dem. Därför bedömer vi i motsats till artikeln i DI 4/9 att vi inte kommer att drabbas av kreditförluster på grund av dessa innehav, skriver Kerstin Hessius, vd i Tredje AP-fonden på DI Debatt.

Dagens Industri skriver i en artikel att en miljardsmäll hotar i Tredje AP-fonden, AP3 (DI 4/9). Tredje AP-fonden gör en helt annan bedömning än DI och Gunnar Örn. Vår bedömning är att vi inte kommer att drabbas av kreditförluster på grund av våra innehav i de amerikanska bolånejättarna Freddie Mac och Fannie Mae, de kommer att återbetala sina lån.

I dag har de här bostadsinstituten inga betalningsproblem. För en månad sedan återköpte Fannie Mae så kallade efterställda lån, subordinated loans, för närmare 4 miljarder kronor (600 miljoner dollar). I förrgår förföll ett lån på 6,5 miljarder kronor (1 miljard dollar) som betalades precis som förväntat. De har hela tiden fullgjort sina betalningar.

Förvisso är det stora problem i bostadssektorn i USA och det är klart att det drabbar bolåneinstituten. Men de här långivarna är gigantiska, de har utestående lån på 1 600 miljarder dollar, alltså mer än tre gånger mer än Sveriges BNP. Vi bedömer att i ett kritiskt läge måste den amerikanska staten på ett eller annat sätt rädda dem om de inte skulle klara sina åtaganden.

Det är precis som i Sverige under fastighetskrisen i början av 1990-talet då det blev en väldig oro kring de svenska bostadsinstituten. Svenska staten såg sig då tvingad att ge en allmän garanti. Om ett stort bostadsinstitut skulle gå i konkurs hade det drabbat hela huslånemarknaden och därmed alla hushåll mycket negativt. Den notan skulle ha blivit alldeles för dyr för svenska staten.

Vårt innehav i subordinated loans i Fanny Mae och Freddie Mac utgör cirka 1 procent av den utestående stocken av denna typ av obligationer. En förhållandevis stor andel av de här lånen ligger i olika centralbankers portföljer, och de är normalt inte stora risktagare.
Centralbankerna skulle inte ha de här obligationerna om de gjorde bedömningen att det var stor risk att låntagaren inte skulle kunna betala tillbaka.

Det gör dessutom att det är högst osannolikt att den amerikanska staten inte skulle säkra återbetalning av lånen om det skulle behövas – eftersom centralbankerna också är stora innehavare av amerikanska statspapper. Skulle centralbankerna runt om i världen göra stora kreditförluster på sina innehav i Fannie Mae och Freddie Mac skulle de säkert överväga att sälja sina innehav i amerikanska statspapper, den risken är knappast den tungt skuldsatta amerikanska staten beredd att ta.

Kerstin Hessius
vd, Tredje AP-fonden


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?